• Leon schut
  • Leon schut
  • Theo Beumer

'Muziek bij de Buren zorgt voor reuring'

EDE Op zondag 10 december wordt de tweede editie van Muziek bij de Buren gehouden. Mensen vragen aan Roelof Passies, die de eerste keer meedeed, of hij dan weer van de partij is. Dit keer stelt Passies zijn huiskamer niet beschikbaar. ,,Ik wil bij anderen kijken welke muzikanten er in hun huiskamer spelen."

Jan de Boer

Muziek bij de Buren was ook bij Passies een groot succes. Tijdens het optreden trad bij hem de singer-songwriter Savannah op. Op 38 verschillende plaatsen kon er in Ede in de huiskamer naar muziek worden geluisterd. ,,De mensen waren allemaal echt enthousiast," vindt Roelof Passies. ,,Ze kwamen naast voor contacten met de buren echt serieus voor de muziek. Het waren allemaal muziekliefhebbers. Het is een goed initiatief om op dat gebied lokaal hier in Ede wat te doen. Er mag in de stad best wat meer reuring komen. Muziek bij de Buren past daarbij, het leeft."

SUCCES Passies hoopt dat de tweede editie ook succesrijk wordt. ,,Dat er weer meer huiskamers beschikbaar worden gesteld. Het moet natuurlijk niet te groot worden, anders wordt het onbeheersbaar." Tijdens de kunstbeurs in de Grotestraat in 2016 nam de Edenaar een foldertje mee van Muziek bij de Buren. ,,Het leek me een goed idee. Aangezien ik een muziekliefhebber ben, wilde ik me er meer in verdiepen. Dus ik heb me toen opgegeven."

BOMVOL Passies werd gekoppeld aan Savannah, die in een hoekje van de huiskamer optrad. ,,De organisatie heeft het goed voor elkaar, je krijgt posters die je overal kunt ophangen. Ook kaarten die ik aan vrienden en bekenden heb gegeven. ,,Daar schreef ik bij 'kom niet te vroeg, kom aan het einde van de middag'. Ik wilde de eerste twee concerten houden voor iedereen die spontaan binnenkomt. Als het niet zo druk is, dacht ik toen nog bij mezelf, komen wel de vrienden en bekenden. Bij alle drie concerten was het bomvol."

BORDJE Uiteindelijk waren er bij de eerste twee concerten niet alleen onbekende mensen. ,,Er waren mensen die mij wel kenden. Zij hadden gelezen die ik ook aan Muziek bij de Buren meedeed. Ook mensen die achter mij wonen en die ik helemaal niet kende. Ze dachten 'dat is zo dichtbij, daar ga ik naar toe'. Het liep goed, ik hoefde nog net niet het bordje 'vol' voor het raam te hangen. Het was gezellig vol. Tijdens het derde optreden van Savannah was het hier in de huiskamer stampvol. Toen moest iedereen staan en moest ik uiteindelijk het bordje 'vol' wel gebruiken."

GENOTEN Niet alleen voor Roelof Passies is Muziek bij de Buren een geweldig initiatief. ,,Het was een fantastische middag, ik heb er echt van genoten. Savannah vond het ook heel leuk. Toen er later nog mensen kwamen, besloot zij spontaan een vierde concert te geven." Hij is van plan op een ander moment weer zijn huiskamer beschikbaar te stellen. ,,Ik wil eerst zelf ergens anders kijken, ik zoek wel mijn voorkeur aan muziek, blues, singer-songwriting en country, uit. Ik wil mogelijk lopend de buurt afgaan. Maar als het niet anders kan, pak ik de fiets."