• Pauw Media

Muur van Mussert officieel rijksmonument

LUNTEREN De Muur van Mussert is aangewezen als rijksmonument. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed heeft dat besloten, zo publiceert de Staatscourant. Belanghebbenden kunnen nog tegen het besluit in beroep gaan.

De Muur van Mussert is het enige overgebleven bouwwerk van de NSB, de Nederlandse partij die in de Tweede Wereldoorlog collaboreerde met de Duitse bezetter. NSB-leider Anton Mussert hield er toespraken. Vele duizenden NSB-leden kwamen er elk jaar bijeen. Van het nationaalsocialistische complex is nu alleen nog de enorme muur en een deel van het amfitheater over.

De muur staat op het terrein van camping de Goudsberg. De campingeigenaar wilde de restanten slopen waarna er een discussie op gang kwam of de Muur een monument moest worden. Historici kwamen in het verweer tegen een mogelijke sloop en ook de Tweede Kamer uitte zich voor het behoud van de Muur. Gemeente en Rijk wilden aanvankelijk allebei niet in actie komen om de monumentenstatus te verlenen, maar na een brandbrief kwam er toch beweging in de zaak. Met nu dus de status van rijksmonument als resultaat.

Lees meer over de Muur van Mussert in ons dossier.