• Pauw Media
  • Pauw Media

Muur van Mussert blijft voorlopig staan

EDE De Muur van Mussert blijft voorlopig nog staan, zo meldt de NOS. Een woordvoerders van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen (OCW) zegt dit in een reactie op een brandbrief die diverse BN'ers gisteren stuurde.

De schrijvers deden met de brief die zij gisteren aan minister Ingrid van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) een verzoek om de Muur van Mussert met spoed als rijksmonument aan te wijzen en zo de sloop te voorkomen. Onder andere historicus Maarten van Rossem en museumdirecteur Taco Dibbets, willen dat het NSB-bouwwerk een Rijksmonument wordt. De campingeigenaar van het terrein waar de muur staat wil de muur slopen om plaats te maken voor vakantiehuisjes.

De woordvoerder van het ministerie zegt dat de muur op korte termijn zeker niet wordt gesloopd. Er ligt bij de gemeente Ede, waar Lunteren onder valt, een aanvraag om van de muur een gemeentelijk monument te maken. Zolang die procedure loopt, is het bouwwerk beschermd.

Het ministerie vertelt tegen de NOS dat het met de briefschrijvers eens is dat de Muur van Mussert een historische plek is voor Nederland. ,,We verkennen op dit moment hoe we de zwarte bladzijdes uit onze geschiedenis een plaats kunnen geven en hoe we het erfgoed dat hiermee verbonden is, kunnen beschermen". Volgens het ministerie is het de bedoeling dat de muur sowieso behouden wordt tot de verkenning klaar is. Ondertussen is het ministerie in gesprek met de gemeente en de campingeigenaar. Ook daarbij is de inzet om de muur te behouden.