• Mathilde van Ravensberg

Momo wil meer erkenning

EDERVEEN Theaterwerkplaats Momo uit Ederveen wil in deze regio serieuzer meetellen als theatergezelschap. Het stigma van 'het zijn maar mensen met een beperking' moet uit de weg geruimd: ,,Onze acteurs zijn professioneel." Met de opening van de nieuwe theaterzaal breidt de theatergroep het aantal voorstellingen flink uit.

Mathilde van Ravensberg

Ellis Hiensch en Jan-Willem Slotboom, artistiek leiders van Momo, hebben allereerst twee grandioze nieuwtjes te melden. Om maar even te onderstrepen hoeveel talent er bij hen rondloopt. ,,We gaan samen met zanger Stef Bos een voorstelling maken", juicht Hiensch. Slotboom geeft het tweede wapenfeit: ,,In december treden twee van onze mensen op tijdens het Knoop Gala in Koninklijk Theater Carré in Amsterdam."

VEERTIG TALENTEN De bijzondere theaterwerkplaats, op het terrein van de voormalige meubelmakerij aan de rand van Ederveen, werkt met veertig talenten met een beperking. Het gezelschap zit er nu bijna twaalf jaar en is inmiddels het stadium van amateurisme ontgroeid. Maar tussen prachtige voorstellingen neerzetten en het publiek voor je winnen, zit een stap, merkt Slotboom.

DEEL VAN ZICHZELF ,,We moeten het publiek echt veroveren. Het is een ware kruistocht om onze acteurs erkend te krijgen. Mensen denken toch snel 'ach, het zijn maar mensen met een beperking.' Ik vind dat onze acteurs juist op een bepaalde laag zitten die andere acteurs niet bereiken. Ze zijn puur, helemaal zichzelf, ontwapenend. Een rol spelen ze niet, die maken ze tot een deel van zichzelf."

Slotboom wil met Momo serieus meetellen als theatergezelschap. Een stukje erkenning zou wat hem betreft blijken uit een uitnodiging van Cultura in Ede. ,,Dat we in het programma worden opgenomen, en niet zelf hoeven te betalen om een optreden gedaan te krijgen. Heel veel Edenaren moeten nog met ons kennismaken."

De theaterwerkplaats krijgt geen gemeentelijke of provinciale subsidie, maar wordt financieel gesteund door een aantal grote fondsen.

BROEDPLAATS De locatie van Momo heeft echt body gekregen met de opening van de nieuwe theaterzaal. Deze volledig uitgeruste zaal heeft 95 plaatsen. De zaal is helemaal gebouwd door vrijwilligers, onder het toeziend oog van bouwbedrijf Bos uit De Klomp en de man van Hiensch die architect is. Door deze extra ruimte kan Momo haar aanbod aan kunstzinnige vormen uitbreiden. Naast theater richt het gezelschap zich nu ook op dans en film. Voor dit laatste onderdeel is pas een knalgele caravan omgetoverd tot minibioscoop. Deze gaat naar festivals en evenementen. Buiten eigen producties heeft de plek ook potentie zich te ontwikkelen tot kunstzinnige broedplaats. Slotboom: ,,We zouden het prachtig vinden als kunstenaars elkaar hier gaan ontmoeten. Met als doel elkaar op kunstzinnig gebied verder op te tillen." ,,Ik heb de droom dat dit een cultureel dorpje wordt", filosofeert Hiensch.

De agenda van Momo zit de komende tijd in ieder geval vol. De nieuwe voorstelling Sip! + Somber ?! gaat op vrijdag 10 november in première. Op donderdag 21 december staan Shirley Vermeer en Wilhelmina van den Top op het Knoop Gala in Carré, op 10 februari doet Momo mee met het Theaterfestival in Veenendaal. Het optreden met Stef Bos is op vrijdag 8 juni in de Lampegiet in Veenendaal. Meer informatie op momotheaterwerkplaats.nl.