• Gemeente Ede
  • Het ontwerp van het monument aan de Dorpsstraat

    Gemeente Ede

Moluks herinneringsmonument in Lunteren

LUNTEREN Aan de Dorpsstraat in Lunteren komt een Moluks monument te staan. Het monument bestaat uit een bronzen vlerkprauw, ook wel een uitleggerkano genoemd, te midden van golven.

Het geheel wordt op een zuil van natuursteen geplaatst, waarop tevens de tekst 'di tengah ombak' komt te staan. Ook worden in het monument de namen van de eerste generatie Molukkers in Lunteren verwerkt.

EERSTE GENERATIE In 2015 werd door middel van verschillende activiteiten het 50-jarig bestaan van de Molukse wijk in Lunteren herdacht. Als afsluiting van deze periode is het idee ontstaan een blijvend gedenkteken te realiseren ter herinnering aan de eerste generatie Molukkers in Lunteren.

REALISATIE De kosten voor het herinneringsmonument, onder meer het ontwerp, de realisatie en de onthulling, worden geraamd op 16.600 euro. De Molukse gemeenschap heeft zelf 6.000 euro bijeengebracht, inclusief een bijdrage uit het Prins Bernhard Cultuurfonds. De gemeente Ede stelt vanuit de reserve Kunstaankopen een bedrag van 10.600 euro beschikbaar.