• Theo Beumer

Misschien toch nieuwe sporthal Reehorst

EDE De politieke fracties in Ede willen dat wethouder Peter de Pater heroverweegt of het college zich financieel garant kan stellen voor een nieuwe sporthal voor handbalvereniging Reehorst en korfbalvereniging Reehorst 45. Het college van burgemeester en wethouders had dit verzoek afgewezen.

Freek Wolff

Dit bleek donderdag tijdens de gemeenteraadsvergadering in de raadzaal. Het gaat om garantstelling van vijftig procent van het bedrag gedurende de eerste vijftien jaar en daarna nog eens voor de andere helft van het bedrag. De oude Reehorst sporthal wordt immers afgebroken.

EXTRA GARANTSTELLING De lokale politici blijken gevoelig voor de argumenten van de twee verenigingen over de wenselijkheid van een nieuwe sporthal: niet op diverse plekken her en der in Ede trainen, inkomsten krijgen uit een eigen kantine en de wenselijkheid van een eigen honk voor de onderlinge band. ,,Er is veel gespaard door de clubs, maar er is ook extra financiering nodig en daar is extra garantiestelling voor nodig", opperde Jan Pieter van der Schans van het CDA.

AANDACHT ,,De houding van goedlopende, mooie verenigingen die het heft in eigen hand nemen, valt te prijzen", meent Stephan Nijenhuis van D66. De fractievoorzitter is gevoelig voor de wens, omdat de hand- en korfballers niet om geld vragen, maar om 'slechts' een financiële garantstelling. Karin Bijl van de PvdA vindt dat het maatschappelijk belang van de sportverenigingen serieus aandacht verdient, maar is ervoor beducht dat ook andere verenigingen misschien goedkoper willen lenen.

BIJ ELKAAR HOUDEN Ook Rasit Gögülü van Democratische Kiezers vraagt zich af of met een garantstelling geen precedent wordt geschapen richting andere verenigingen. Wel vindt hij het veel waard om de twee verenigingen bij elkaar te houden. Boyce de Jong van GroenLinks benadrukte de onwenselijkheid dat de vierhonderd leden straks versnipperd over Ede gaan trainen. Hij vindt het plan van de verenigingen goed onderbouwd en wil graag dat wordt gekeken of een nieuwe hal ook overdag kan worden gebruikt.

VIJF HALLEN Ook Peter Jansen van de ChristenUnie wil het burgerinitiatief waarderen en vraagt zich af waarom het college eerst meeging in het proces en zich ineens terugtrekt. Stef van der Klok van de VVD sloot zich hierbij aan: ,,In het onderzoeksrapport staat dat er in Ede ruimte is voor vijf hallen, maar er zijn er maar vier. Bovendien hangt er een ander prijskaartje aan de nieuwe topsporthal aan de Zandlaan en is het ongewis of de korfballers en handballers hier uren terug kunnen krijgen. Een eigen stek is wenselijk. We zien ook goede voorbeelden van sporthallen in Bennekom (DVO) en Lunteren ('t Sporthuus)."

HEROVERWEGING Rina Moorman (fractie El Kaddouri/Moorman) vraagt zich af waarom de gemeenteraad niet eerder op de hoogte werd gesteld over de bedenkingen van het college. ,,Nu komt dit negatieve besluit uit de lucht vallen." Wethouder De Pater zegde toe dat het college aanstaande dinsdag een heroverweging bespreekt en dat de raad hier woensdag uitsluitsel over krijgt. ,,We zijn gevoelig voor erkenning van sport en beloning van eigen initiatief. Het geluid van de raad is leidend. De kans is groot dat het college dit overneemt, maar dat kan ik niet toezeggen."