• Bowlingcentrum Groeneveld

Minigolfen en bowlen op één plek

EDE  Bowlingcentrum Groeneveld in Ede opent in oktober een minigolfbaan. De nieuwe overdekte baan komt achter het bowlingcentrum, in een nu leegstaande ruimte aan de Nieuwe Stationsstraat en krijgt het thema Ibiza.

 

Mathilde van Ravensberg

De indoor minigolfbaan in Ede is de tweede in zijn soort in Nederland, weet Willy Groeneveld, eigenaar van het gelijknamige bowlingcentrum. Minigolf onderscheidt zich daarin van het welbekende midgetgolf, dat de banen van kunstgras zijn en de hindernissen origineel. ,,Alle midgetgolfbanen hebben een vast parcours met altijd dezelfde hindernissen", legt Groeneveld uit. ,,Wij ontwerpen de hindernissen zelf. We gaan bijvoorbeeld werken met obstakels van steen." Spelers kunnen in tegenstelling tot midgetgolf ook over de banen lopen. Het totale parcours gaat bestaan uit vijftien of zestien banen, even afhankelijk van de ruimte die de speelvelden innemen. Inspiratie voor minigolf en voor het thema Ibiza deed de bowlingcentrumhouder op in Spanje. Daar wordt minigolf veelvuldig gespeeld op groene banen onder de Spaanse zon.

STRANDGEVOEL De bedoeling is dat de minigolfbaan in Ede een strandgevoel oproept bij de bezoekers. Zo krijgt de baan ook een bar in Ibizastijl. ,,We halen in de winter de zomer naar binnen", lacht Groeneveld. De minigolfbaan wordt aangelegd in een leegstaand pand dat aan de achterkant grenst aan het bowlingcentrum. Nu is het raam van dit pand aan de Nieuwe Stationsstraat nog dichtgeplakt met papier en hangt er een briefje met de spannende mededeling: 'Bowling Groeneveld gaat uitbreiden met???'. Na de opening zien passanten door de grote ramen de minigolfers spelen in warme Spaanse entourage. De bestaande muur wordt doorgebroken en via een deur wordt het golfgedeelte verbonden met de bowlingbanen. De ingang komt ook aan de kant van de bowling aan De Halte. Groeneveld denkt dat mensen die op zoek zijn naar een leuk groepsuitje, blij zullen zijn met de verbreding van dit aanbod. ,,We krijgen wel eens groepen waarvan de mannen graag willen bowlen, maar de vrouwen dat eigenlijk niet zo leuk vinden. Straks kunnen zij minigolf spelen terwijl het andere deel van de groep bowlt."

NIEUWE DOELGROEPEN Ook hoopt hij nieuwe doelgroepen aan te spreken. Zo is er al contact geweest met ouderenorganisaties in Ede. Volgens Groeneveld is minigolf geschikt voor iedereen, van jong tot oud. Dit is ook de reden waarom niet is gekozen voor het populaire GlowGolf, waarbij wordt gespeeld in het donker, op neon-verlichte banen. ,,GlowGolf is een leuk spelletje voor kinderen", vindt de bowlingbaas. ,,Ik heb het gevoel dat volwassenen het niet zo leuk vinden om te spelen in het donker." De doelgroep is ook de reden dan bowlingcentrum Groeneveld zich niet waagt aan de nieuwe trend van white-lanes; witte banen waarop complete lichtshows met ledlampen plaatsvinden. ,,Hiermee trek je veel jeugd. Wij gaan voor alle doelgroepen. Ook voor gezinnen, voor mensen die bijvoorbeeld hun 25-jarige bruiloft komen vieren, of zelfs voor de opa die zijn tachtigste verjaardag houdt."