• Freek Wolff
  • Freek Wolff
  • Freek Wolff
  • Freek Wolff
  • Freek Wolff
  • Freek Wolff

Militaire Historie Ede in Smederij op kazerneterrein

EDE Ed van Seters glom van oor tot oor. Er wordt immers met man en macht gewerkt aan de restauratie van de oude Smederij op kazerneterrein Maurits-Noord. Het monumentale gebouw wordt in mei 2018 de thuisbasis van Stichting Militaire Historie Ede.

De Smederij uit 1908 is onderdeel van een reeks kazernegebouwen uit het begin van de twintigste eeuw, waar de cavalerie was ondergebracht. Er is al veel werk verzet door restauratieaannemer Dijkhof Bouw uit Klarenbeek. ,,Terugbrengen naar hoe het ooit was, is altijd leuk om te doen. Er moest veel uit verwijderd worden, want het moet weer authentiek worden", aldus een woordvoerder van de firma.

Van Seters van de stichting (voorheen platform) vindt dat de historische militaire verhalen behouden moeten blijven. Met popup-exposities, rondleidingen en battlefieldtours timmert de organisatie aan de weg, maar Van Seters vindt verhalen vertellen het leukst. Hij kwam dan ook met een smeuïge anekdote over een wapensmid (zwaardveger) die in de smederij tussen 1915 en 1920 onfortuinlijke momenten meemaakte. ,,De smederij was toen al te klein, dus er werd bijgebouwd."

Ooit woonden er 250 huzaren (soldaten van de cavalerie) op het kazerneterrein, met een zelfde aantal paarden, afkomstig uit Ierland. Ze waren vooraf getraind in Nieuw-Millingen.

In 2012 is Platform Militaire Historie Ede opgericht, met als doel groepen te ontvangen en te vertellen over de militaire geschiedenis en het erfgoed. In 2014 werd voor het eerst gezocht naar eigen huisvesting en in het najaar 2016 werd voor het eerst voorzichtig de Smederij genoemd, waarna in 2017 krediet vrijgemaakt werd om het gebouw te kopen en te restaureren. ,,We waren dolgelukkig." Het gebouw krijgt Verbindelaarsweg 100 als adres.

Het nieuwe informatiegebouw heeft straks vier ruimtes: de ontvangstruimte, de expositieruimte, de werkruimte met typisch Edese objecten en de 'natte ruimte'. ,,In het midden wordt op de vloer een plek gemarkeerd, zodat je nog kunt zien waar de smid stond. Er komt een balie, een koffiecorner, een schildwachthuisje, een archief en een brede etalage voor de wisselexpositie. We gaan iets tonen over het garnizoen en de Tweede Wereldoorlog, maar zullen veel wisselen. De eerste expositie zal gaan over de fatale dropping in de Keuenklep", vertelt Van Seters vurig. Hoe hij en de stichtingsleden alles voor elkaar hadden gekregen blijft ,,het geheim van de smid".

Burgemeester René Verhulst nam de speech van de zieke wethouder Weijland voor zijn rekening. Hij memoreerde eraan dat je op de kazerneterreinen merkt dat de geschiedenis leeft en letterlijk deel uitmaakt van de grond onder je voeten. ,,Het geeft Ede een groot deel van z'n karakter en identiteit. Tienduizenden militairen maakten ruim honderd jaar deel uit van deze plaats."

Verhulst wees erop dat de dichtheid van de bebouwing veel groter was geweest wanneer de kazernegebouwen plat waren gegooid en er nieuwbouw was gekomen. ,,Het manoeuvreren met paarden en kanonnen had ruimte nodig en die blijft nu op dit terrein."Op de plek van de Smederij moet heden, verleden en toekomst met elkaar in verbinding blijven, volgens Verhulst. ,,Juist daarom is het passend dat Stichting Militaire Historie Ede hier verder kan met het informatiepunt."