• Jeannette Forster

Met een oude Volvo door elf landen voor het goede doel

EDE De Edenaren Louis Huttinga en Paul Forster staan als team Heideroosjes aan de vooravond van de start van de Nederlandse editie van de Baltic Sea Circle (BSC). Bij de rally snijdt het mes aan twee kanten. Het team beleeft een onvergetelijke tijd en haalt daarnaast geld op voor een goed doel naar keuze.

Jan de Boer

Het duo haalt via de rally geld op voor 's Heeren Loo. ,,Het geld is bestemd om de recreatieruimtes in de woongroepen aan te kleden met een beamer en een scherm. 's Heeren Loo in de Rietkampen heeft dat het meest nodig. We hopen twee of drie projecten te kunnen doen," stelt Paul Forster.

ELF LANDEN De reis naar de Noordkaap voert over zo'n 8500 kilometer en brengt het tweetal in iets meer dan twee weken in welgeteld elf verschillende landen: Nederland, Duitsland, Denemarken, Zweden, Noorwegen, Finland, Rusland, Litouwen, Letland, Estland en Polen. Start en finish zijn in de IJhal in Amsterdam. De Baltic Sea Circle start op donderdag 7 juni 2018, de finish is op zondag 24 juni 2018.

GAAF Om mee te doen aan de avonturenrally moet de auto moet minstens twintig jaar oud zijn en mag maximaal 2.500 euro gekost hebben. De Edenaren kochten een Volvo V70 station van 21 jaar met 440.000 kilometer op de teller. Forster zag de Baltic Sea Circle voorbijkomen op Facebook en dacht 'dat is gaaf'. ,,Nu weten we alleen nog maar dat we elf landen aandoen. Bij het vertrek op 7 juni krijg je een roadbook. Daarin staan allerhande opdrachten en allerlei bezienswaardigheden, die je tijdens de trip kan bekijken. Er is niets vast. Je moet zelf bepalen hoeveel kilometer je per dag rijdt of waar je overnacht."

GEKKE DINGEN Aan de hand van wat in het roadbook staat kan ieder team punten krijgen. ,,Ze kijken bijvoorbeeld hoe je je auto hebt gepimpt, één van de opdrachten is bijvoorbeeld 'hang een zo zwaar mogelijk object aan je trekhaak'. Iemand zette in de marinehaven Moermansk bij een vorige rally z'n trekhaak vast aaneen onderzeeboot. Dat soort gekke dingen bedenken is leuk. Eigenlijk moet je er de mooiste rit van je leven van maken, genieten van de omgeving en de organisatie geeft je wel tips. En zorg dat je iets voor een goed doel doet en er mooie een tijd van maken."

Dat gaat volgens Louis Huttinga en Paul Forster goed komen. ,,De auto heeft 440.000 kilometer gelopen, dan zal de laatste 10.000 kilometer ook nog wel lukken. We hebben de auto een maand geleden gekocht, Louis rijdt er de hele tijd mee. De auto heeft APK gehad, er moeten nieuwe remblokjes op en we moeten de auto nog uitlijnen. Voor de rest rijdt ie prima. We nemen nog een extra reservewiel en wat extra gereedschap mee'', aldus Forster. 

Hij vervolgt: ,,Of ik handig ben? Ik kan Louis prima zeggen hoe hij het doen moet. Louis is handiger dan ik. Met z'n tweeën komen we een heel eind. Na de rally verkopen we de auto, de opbrengst is ook bestemd voor het goede doel. We zijn ook blij met de sponsors die ons steunen. Zo verkoopt bakkerij Het Stoepje zaterdag op de markt een speciale Spakenburgse rallycake waarvan de opbrengst voor het goede doel is."