• ,,Ik mag graag lopen op het Landgoed Kernhem. Een prachtig gebied. Ook om juist even stil te staan en rond te kijken."

    Ted Walker

'Mensen zijn gewoon mooie wezens'

EDE Jenneke Koolmees van Veldhuizen is ondernemer en mantelzorger. Maar ook moeder, echtgenote en vriendin. Koolmees mag wakker gemaakt worden door mensen die haar nodig hebben, vindt mensen mooie wezens en wandelt graag in marstempo. Vandaag het verhaal van een vrouw die een luisterend oor biedt aan de samenleving en die graag als eerlijk en oprecht herinnerd wil worden.

 

Ted Walker

 

Naam: Jenneke Koolmees van Veldhuizen.

 

Leeftijd: 41.

 

Woonplaats: Ede.

 

Burgerlijke staat: Gehuwd….en moeder van 4 prachtige dochters.

 

Beroep: Zelfstandig ondernemer.

 

Vrijwilligerswerk: Samen met mijn broers en zussen geef ik mantelzorg. Helaas kom ik verder nergens aan toe. De zaak en het gezin en huishouden nemen verder mijn aandacht en energie in beslag.

 

Hobby´s: Handwerken, lezen , wandelen met vriendinnen of met mijn man Gijsbert. Ik mag graag lopen op het Landgoed Kernhem. Een prachtig gebied ook om even stil te staan en rond te kijken.

 

Is dat wandelen of bijkletsen? Nee dat is echt wandelen. In marstempo. Ik doe dat voornamelijk voor mijn conditie en om mijn hoofd even helemaal leeg te maken.

 

Is dat vaak nodig? Met regelmaat. Ik ben iemand die zich overal in verdiept. Als er iets speelt en ik heb daar onvoldoende kennis van, dan ga ik die kennis vergaren. En ja, daarna moet het hoofd ook weer eens leeg.

 

Dagblad: Reformatorisch Dagblad.

 

Favoriet social medium: Facebook.

 

Waarom Facebook? Eigenlijk is dat helemaal niets voor mij. Maar het is wel de wereld waarin mijn kinderen zich bewegen. Daar kan en wil ik mijn ogen niet voor sluiten. Niet weten wat er op een dergelijke site speelt is niet weten wat er op mijn kinderen afkomt.

 

Prettigste moment van de dag: 's Avond lekker met een bakje koffie op de bank.

 

Wat heeft u te bieden aan de samenleving? Een luisterend oor voor ieder die het nodig heeft … in m'n directe omgeving op het werk of privé.

 

Wat zou u graag doen, maar heeft u nog nooit gedaan? Ik zou graag een keer naar Israël op vakantie gaan.

 

Wat boeit u in andere mensen? Mensen zijn mooie wezens. Vooral om te luisteren naar wat ze je niet vertellen en wel graag tegen je willen zeggen.

 

Kunt u dat nader uitleggen? Ik ben op zich geen sterke spreker. Maar ik kan wel goed luisteren. Verbaal, non-verbaal, tussen de regels door. Ik noem het wel eens een ingepakte boodschap. Soms is een enkele vraag extra voldoende om iemand te helpen zich te uiten.

 

Met wie zou u een keer uit eten willen gaan? Met Koningin Maxima. Ik heb veel respect voor haar. Een bindende factor in onze samenleving. Zij heeft veel over zich heen gekregen. Ondanks dit beweegt zij zich frank en vrij, waar zij zich ook toont. Ik vind het mooi hoe zij dit doet. En knap.

 

Uw levensmotto: Respect voor je medemens ongeacht zijn of haar identiteit.

 

Wat is uw grootste talent: Creativiteit.

 

Doelt u dan op het handwerken? Ook, maar creativiteit zit bij mij in het bloed. Gelukkig maar, want ik moet veel schakelen in mijn leven.

 

Is uw grootste talent dan creativiteit of organisatietalent? Tja, organisatietalent komt dan wel dichter in de buurt.

 

Wat is uw definitie van geluk: Dankbaar en tevreden.

 

Zijn die twee samen berusting? Nee, dat woord past dan weer minder bij mij. Het gaat er om dat ik niet meer wens. Ik ben dankbaar voor wat ik heb gekregen en tevreden met wat ik heb.

 

Waar geeft u los van noodzakelijke dingen het meeste geld aan uit? Boeken, creativiteit, handwerken en zo meer.

 

Zou wel eens een dag willen ruilen met? Kees van de Staaij.

 

Vindt u hem een goed politicus? Ik vind het een mooi mens. Van de Staaij is in staat om eerlijk uit te komen voor datgene waar hij voor staat zonder daarbij anderen onnodig te kwetsen. Dat vind ik een mooie eigenschap.

 

Hoe zullen de meeste mensen u omschrijven? Opgewekt, blij, gezellig. Ik heb dit aan mijn echtgenoot gevraagd omdat ik daar zelf niet zo mee bezig ben. Ik sta zo eerlijk en oprecht mogelijk in het leven en hoop dat anderen dat zien en er iets aan kunnen hebben.

 

Favoriete vakantie (land, plek, activiteit)? Bij de zee.

 

Waar bent u slecht in? Schrijven.

 

Wat wilt u bereiken in de toekomst? Een luisterend en zorgzaam mens blijven voor mijn gezin en de mensen om me heen.

 

Bidt u wel eens? Ja dagelijks, het is een onderdeel van mijn identiteit.

 

Hoe zou u het liefst herinnerd willen worden? Als eerlijk en oprecht.

 

Waar kunnen ze u voor wakker maken? Een heerlijk bakje verse koffie. Die heb ik in de morgen ook echt nodig om gezellig te worden.

 

Favoriete eten? Een lekker biefstukje.

 

Als u het voor het zeggen had in (gemeente) Ede, wat zou u dan als eerste veranderen? De zondagsrust herstellen. Alle winkels dicht.

 

Wat zou u doen met een miljoen? Uitdelen aan mensen die het slechter hebben dan wij, en instantie's steunen die gaan voor leven en de kwaliteit daarvan.

 

Wat bedoeld u hiermee? Iedereen heeft recht op leven en op kwaliteit. Het gaat mij aan het hart om te zien hoe zeer de zorg verminderd is bijvoorbeeld. Ik las een stuk over robotten, spreekcomputers, die gaan bellen met ouderen. Dat raakt mij echt. Voor mij voelt het als ver verwijderd zijn van de kern.

 

Wat neemt u in ieder geval mee naar een onbewoond eiland? Een mooi boek om heerlijk rustig te lezen.

 

Wat houdt u op dit moment bezig? Privé ben ik bezig met zorgen voor mijn echtgenoot en onze vier prachtige dochters waar ik ontzettend veel plezier uit haal. Werk: samen met Gijs draai ik een bedrijf, Het Schaffelaartje. Dit doen we nu ruim 20 jaar samen en ik ben er 25 jaar werkzaam. In de loop van de tijd hebben we hier samen en met ons personeel een mooi bedrijf neer gezet waar we veel werkvreugde uit halen.

 

Aan wie wilt u het stokje overdragen? Arno Kleijer, omdat ik hem ervaar als een oprecht mens. Arno is recht voor z'n raap. Hij zegt wat hij doet en doet wat hij zegt, en dat raakt mij.