• Mathilde van Ravensberg

Meer bezwaren tegen Pleasure Dome

EDE Omwonenden van het nieuwe Pleasure Dome in Ede zijn bang voor parkeer- en geluidsoverlast van het leisurecentrum. Voor bowlingcentrum Groeneveld uit Ede is het voorbijgaan aan een 'levendig centrum' het pijnpunt. ,,Wij zijn nooit geïnformeerd door de gemeente Ede en dat steekt", vertellen beide partijen.

Mathilde van Ravensberg

 

Vorige week berichtte Ede Stad over het hoger beroep dat Eric Achterberg, van De Schatkids en The Maxx, heeft aangespannen tegen Pleasure Dome aan de Vening Meineszstraat. Vier aanwonenden en bowlingcentrum Groeneveld laten weten dat ditzelfde beroep ook namens hen loopt. Maria Hofs woont net om de hoek van het entertainmentcentrum. ,,Mijn slaapkamer zit er pal tegenaan", vertelt ze. ,,Met de aangekondigde openingstijden tot 22.00 uur en zelfs 23.00 uur in het weekend, is het dus nooit meer rustig achter mijn huis."

Volgens de omwonenden komt de ingang van het centrum aan de zijkant, grenzend aan de achtertuin van Hofs. De omwonenden zien het al helemaal voor zich: Het horecagedeelte dat 440 vierkante meter beslaat, gaat bezoekers tot laat in de avond vasthouden. ,,En daarna komen de mensen luidruchtig, mogelijk aangeschoten, naar buiten. Dat gaan we allemaal horen", vermoeden ze.

 

ONBEGRIJPELIJK Buurtbewoners Jan Oosterbeek en Pieter van de Kraats vrezen het extra autoverkeer dat Pleasure Dome gaat aantrekken. Hoewel ondernemer Salim Noorzad een overeenstemming heeft met AH XL voor extra overloop, zijn de buurtbewoners bang dat bezoekers liever dichterbij, in de Uitvindersbuurt, parkeren. ,,Nu staat de straat al vast als er een keer in de maand een wedstrijd is bij sportcentrum Physical", aldus Van de Kraats.

Willy Groeneveld van het gelijknamige bowlingcentrum aan de Halte vindt dat de vestiging van Pleasure Dome niet strookt met de visie van de gemeente voor het 'levendig centrum'. ,,Ik moest tien jaar geleden in Ede centrum beginnen en mocht niet naar de Peppelersteeg. Alles moest gecentraliseerd in Ede centrum. Ik betaal me scheel hier. En nu mag deze ondernemer zomaar dezelfde activiteiten, bowlen, golf en lasergamen, op een goedkopere locatie starten", aldus een boze Groeneveld. 

De bezwaarmakers zijn unaniem. Het is voor hen onbegrijpelijk dat de gemeente Ede een vergunning heeft gegeven voor een entertainmentcentrum aan de rand van een woonwijk. Wat ze daarbij steekt, is dat ze nooit zijn geïnformeerd over de komst van het centrum. ,,Geen briefje in de deur, geen telefoontje van de gemeente. We werden getipt door iemand toen de vergunningsaanvraag al in de krant stond", vertelt Van de Kraats.

 

KRUIMELREGELING Een woordvoerder van de gemeente Ede zegt dat de vergunning is verleend volgens de zogeheten kruimelregeling. Deze korte procedure wordt toegepast bij kleine wijzigingen in het bestemmingsplan. ,,Hierbij heeft de gemeente uiteraard getoetst of de ondernemer voldoet aan de parkeernorm die past bij een centrum van deze omvang. Het is niet zomaar een ambtenaar geweest, die even een handtekening zette, zoals wel werd gesuggereerd. Dit besluit vindt plaats onder verantwoordelijkheid van het college."

De woordvoerder geeft aan de bezwaren van omwonenden en bowlingcentrum Groeneveld te snappen. ,,Diep in ons hart hadden we Pleasure Dome liever in het centrum gehad. We hebben samen met de ondernemer gekeken naar verschillende panden, maar geen daarvan voldeed aan de benodigde afmetingen. De horeca moet volgens de vergunning echt een ondergeschikte rol hebben. Dus ten gunste zijn van de hoofdactiviteiten." Hoewel er nu een hoger beroep loopt, is Pleasure Dome wel gerechtigd om te beginnen met de verbouwactiviteiten. ,,Uiteraard op eigen risico", onderstreept de woordvoerder.