• Mathilde van Ravensberg

'Lunteren is zo schattig'

LUNTEREN 'Nederlanders zijn vreselijk direct' en 'Lunteren is zo schattig; het is net een plaatje uit The Hobbit'. Zomaar twee van de vele indrukken die de Thaise uitwisselingstudente Finn de afgelopen acht maanden opdeed. Ze woont bij het gezin Van Noordenburg in Lunteren. Uitwisselingsorganisatie YFU zoekt nu nieuwe gastgezinnen in Ede en omgeving.

Mathilde van Ravensberg

 

Finn (18) uit Thailand praat inmiddels verbazend goed Nederlands. Verstaan gaat iets beter dan spreken, maar waar Nederlandse woorden tekortschieten, gaat ze makkelijk over in het Engels. Ze blijft een jaar in Nederland met het uitwisselingsprogramma van YFU (Youth For Understanding). 'Gastmoeder' Wilma van Noordenburg vertelt trots hoe 'Nederlands' Finn inmiddels is geworden, tenminste, als je het afmeet aan de Hollandse kost. ,,Ze lust erwtensoep, boerenkool, hutspot met rookworst. Alleen geen spruiten en drop."

De dochter van het Lunterse gastgezin heeft zelf ook meegedaan met een uitwisselingsprogramma in Amerika. ,,Die ervaring wilden wij ook een buitenlands meisje geven", zegt Van Noordenburg over de reden om zich aan te melden bij YFU. Finn was nog nooit over de grens geweest en had geen bepaald beeld van Nederland.

THE HOBBIT Ze koos voor Nederland omdat ze het leuk vond een andere, onbekende taal te leren. De Thaise komt uit een buitenwijk van miljoenenstad Bangkok. In vergelijking met de enorme gebouwen in de Thaise hoofdstad vindt ze Lunteren 'schattig'. ,,De huizen lijken net op die uit The Hobbit", grinnikt ze. Finn gaat tijdens haar verblijf gewoon naar school, ze zit in 4 vwo van het Marnix College. De eerste periode was pittig, herinnert ze zich, toen ze nauwelijks iets verstond van de lessen. Inmiddels gaat dat een stuk beter. Ze denkt er zelfs over om op termijn weer terug te komen naar Nederland en hier te gaan studeren.

 

SPIEGEL  Het contact met iemand uit een andere cultuur heeft het gastgezin een spiegel voorgehouden wat betreft Nederlandse waarden en normen. ,,Nederlanders zijn heel direct. Soms zelfs op het grove af. De Thai hebben veel meer respect voor volwassenen."

Dit stukje bewustwording maakt dat gastmoeder Wilma iets vaker past op haar woorden en eerst denkt voordat ze wat zegt. Dat directheid samengaat met openheid en vrijheid van meningsuiting, ervaart Finn als zeer prettig.

VRIJHEID Niet alleen kan ze hier het woord rechtstreeks richten tot een volwassene, ook mag er veel meer op het gebied van kleding en haardracht. ,,Wij dragen in Thailand op school een uniform. We mogen geen kleurtje in ons haar doen en geen oorbellen dragen." Voor Finn reden om heel vaak uitgebreid te shoppen en inderdaad een spoeling door haar gitzwarte steile haar te doen.

HEIMWEE Finn giechelt op de vraag of ze vaak heimwee heeft gehad. ,,Nee hoor, eigenlijk maar een keer." In het begin was ze een beetje verlegen, maar nadat Van Noordenburg haar via omwegen, 'weer niet te direct hoor', uit de tent heeft gelokt, was het ijs gebroken. Het gastgezin heeft inmiddels een groot aantal hotspots van Nederland bereisd met hun logeetje. ,,Op sommige plekken was ik zelf nog nooit geweest", lacht de gastmoeder.

Wie meer wil weten over het huisvesten van een uitwisselingsstudent, kan contact opnemen met regiocoördinator Herma Goris: 06-53676747 of info@kado-uniek.com.