Lubach steekt de draak met Lelystad Airport

EDE De nieuwe vliegroutes van Lelystad Airport houden de gemoederen van de omliggende provincies al lange tijd bezig. De vluchtroutes zijn lager dan die van Schiphol, waardoor veel geluidsoverlast wordt verwacht, onder andere in Ede en Bennekom. Het onderwerp kwam zondag uitgebreid aan bod in het programma Zondag met Lubach.

In de aflevering kwam ook wethouder Leon Meijer voorbij. Meijer vertelt dat het plan was om vliegtuigen tussen Ede en Bennekom door te laten vliegen. Terwijl hij met zijn armen een schuin vliegend vliegtuig nadoet, reageert hij: „Nou als je dat wil doen, moet je ongeveer zo gaan vliegen, want Ede en Bennekom zitten aan elkaar vast." Lubach kan de grap van de Edese wethouder wel waarderen en doet er nog een schepje bovenop: „This is your captain speaking, is het goed als ik Ede bennenkom? Anders past het niet."

Later in de aflevering vertelt de oud-directeur van Schiphol hoe eind jaren vijftig een heel dorp van de kaart werd geveegd voor de aanleg van een nieuwe landingsbaan. „Daar komen Ede en Bennekom nog goed mee weg, in de jaren vijftig waren ze gewoon van de kaart geveegd."