• Ted Walker
  • De paarse woningen hebben geen gas.

    Ede.nl
  • Ted Walker
  • Het info-punt in het Mondriaanplantsoen.

    Liander.nl
  • Ted Walker

Liveblog (gesloten): Gasstoring wordt langzaam opgelost

EDE Het was een 'heet' weekend voor de medewerkers van gasnetbeheerder Liander en een koud weekend voor veel Edenaren. Met man en macht werkten medewerkers van Liander zaterdag en zondag aan een storing in Ede. De gasstoring, die zaterdagochtend ontstond in een deel van de Edese wijk Maandereng, was zondagavond nog maar voor een klein deel opgelost. Om 18.00 uur kregen onder meer drie scholen en enkele woningen weer gas. De oorzaak van de storing lag in een breuk in de gasleiding in de buurt van snelweg A12. Hierdoor liep er water in de gasleiding. Lees hieronder de ontwikkelingen van dit weekend.

ZONDAG

19.07 uur De monteurs van Liander gaan langs de deuren in de Maandereng. Per adres sluiten ze het gas weer aan, tot 22.00 uur vanavond. Daarna wordt het werk maandagochtend om 08.00 uur weer hervat. Hiermee is deze liveblog met ontwikkelingen rond de gasstoring ten einde.

17.57 uur BREAKING, de gemeente Ede meldt dat de eerste woningen vanaf 18.00 uur weer gas hebben. Liander sluit, zoals al eerder hier gemeld, de scholen, het kinderdagverblijf en de peuterspeelzaal aan. Daarna zijn de woningen rond de scholen aan de beurt. Tussen 22.00 en 08.00 uur worden er geen woningen aangesloten om de buurt nachtrust te gunnen. Vanaf maandagmorgen 08.00 uur gaat Liander verder met de overige woningen.

17.50 uur

Veel boosheid? Nee, waarom? De meeste bewoners in de Maandereng loven de communicatie. Correspondent Ted Walker ging de koude huizen binnen en maakte een verslag van wat hij zag. Lees het hier.

17.20 uur

Foto-correspondent Ted Walker maakte zondag een rondje door de Maandereng. Zijn foto's, met enkele andere foto's van de storing, zijn te zien in ons fotoalbum.

16.15 uur

De Franciscusschool, OBS Uniek en Koningin Beatrixschool gaan maandag niet open. Dat schrijft directeur Bert Dekker van Proominent Onderwijs in een brief aan de ouders. Het gaat om de hoofdlocatie in het door de storing getroffen gebied. Daar zitten de groepen 1 tot en met 4 van de Koningin Beatrixschool gehuisvest en de volledige twee andere scholen. De reden voor de sluiting is dat Liander niet de garantie kan geven dat de scholen op tijd zijn opgewarmd voor de leerlingen die maandag, na de kerstvakantie, weer naar school komen.

15.45 uur

In tweede brief aan bewoners bevestigt de gemeente Ede dat de problemen zijn ontstaan door een breuk in de gasleiding én dat de problemen nog wel enkele dagen kunnen duren. 'De leidingen moeten schoongemaakt worden en dat is een tijdrovende klus, wanneer iedereen wordt aangesloten is nog onbekend', aldus loco-burgemeester Gerrie Ligtelijn-Bruins in de brief.

15.00 uur

In het getroffen gebied staan onder meer drie basisscholen (Franciscusschool, OBS Uniek en Koningin Beatrixschool) en een kinderdagverblijf (Jottum!). Op haar website meldt Jottum! dat Liander heeft aangegeven dat de scholen zondagavond weer gas hebben en dus maandag gewoon open kunnen.

De oorzaak van de problemen lijkt gevonden. Onder de oprit naar de A12 is een gat in de gasleiding ontstaan.

11.45 uur

De gemeente vraagt getroffen inwoners nogmaals om de hoofdkraan van het gas dicht te draaien. ,,Anders kan Liander het gas niet opnieuw aansluiten.'' Ook wordt er kaartje vrijgegeven van de getroffen woningen, zie de kaart hierboven. De paarse woningen zitten zonder gas.

11.00 uur

De gemeente Ede meldt dat Liander nog altijd druk aan het werk is en dat die werkzaamheden ook de nodige overlast met zich meebrengen. ,,In het getroffen gebied leiden de werkzaamheden tot verkeersoverlast. Wij vragen daarvoor uw begrip'', schrijft de gemeente op haar website.

In de verzorgingscontainer naast het info-punt in het Mondriaanplantsoen is soep en koffie te krijgen. Deze ruimte is 24 uur per dag open.

09.00 uur Inmiddels is duidelijk dat de storing ongeveer 500 huishoudens in de Maandereng heeft getroffen. Het gaat om deze straten: Tergborchstraat, Paul Gabrielstraat, Vermeerstraat, Rembrandtlaan, Meinersstraat, Leo Gestelstraat, Robbertsonstraat en de Rubensstraat.

In het Mondriaanplantsoen, tegenover Rembrandtlaan 120, is een informatiepunt ingericht voor getroffen bewoners. In de verzorgingscontainer, die naast het informatiepunt staat, is vannacht de hele nacht iemand geweest. Ook was er extra toezicht van de politie.

In het informatiepunt werden elektrische kachels uitgedeeld. Zondagmorgen komen er nog meer. Bewoners wordt met klem geadviseerd om de gashoofdkraan van hun woning dicht te draaien.

ZATERDAG

Rond 07.30 uur kreeg netbeheerder Liander de melding dat er geen gas was bij de huishoudens in de Maandereng. Met man en macht werd gewerkt aan het zoeken van de oorzaak. Die bleek te liggen in de gasleiding zelf, er was water in gekomen. Rond 16.00 uur meldde Liander dat de gasonderbreking naar verwachting tot na het weekend zou gaan duren.

Getroffen bewoners konden terecht in hotel- en congrescentrum De Reehorst voor een kop koffie of thee. Ook konden de inwoners er douchen en bij nood zelfs overnachten.

Lees hier ons verslag van de gasstoring op zaterdag.

MEER INFORMATIE Bewoners kunnen met hun vragen terecht bij Liander op telefoonnummer 0800-9009. Ook is er informatie te krijgen bij het ingerichte informatiepunt op het Mondriaanplantsoen, tegenover Rembrandtlaan 120.