• Archief BDUmedia

Lintje voor Edese Marjolein Drent

EDE Marjolein Drent (60) uit Ede is donderdag benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Loco-burgemeester Gerrie Ligtelijn heeft haar de versierselen opgespeld die horen bij deze Koninklijke

Onderscheiding.

In Akoesticum in Ede werd de onderscheiding uitgereikt tijdens het jubileumsymposium 'Inspiratie en passie in de zorg: hoe gaan we om met gezondheid in de toekomst?', georganiseerd door de 'ild care foundation'. Deze organisatie werd tien jaar geleden op initiatief van Drent opgericht waarna ze het voorzitterschap op zich heeft genomen.

Drent is als bijzonder hoogleraar interstitiële longaandoeningen (ild) aan de Universiteit van Maastricht verbonden. Daarnaast is zij thans verbonden aan het ILD expertisecentrum van het St. Antoniusziekenhuis Nieuwegein. Door haar pionierswerk heeft zij de interstitiële longziekten in Nederland op de kaart gezet. Zij is pleitbezorger van hechtere samenwerking tussen specialisten van verschillende disciplines om complexe longziekten samen op te pakken. Ook is ze een bouwer van netwerken van binnen- en buitenlandse experts en van patiëntenverenigingen.

Tevens is zij president van World Association of Sarcoidosis and Other Granulomatous Disorders (WASOG), ambassadeur van Compassion for Care, lid van het comité van aanbeveling stichting Rookpreventie Jeugd en lid van de adviesraad van kennisinstituut Geneesmiddelen en medische technologie.

,,Deze specialist heeft hart en oog voor haar patiënten en een enorme drive en passie voor de wetenschap, Door collega longartsen en artsen in opleiding in binnen- en buitenland wordt ze bijzonder gewaardeerd. Haar verdiensten hebben een uitstraling naar zowel de nationale als de internationale samenleving'', aldus de gemeente Ede in een persbericht.