• Jan Vosman is tekenaar. Hij liet hij het lesgeven achter zich om zich volledig te storten op zijn tekenwerk.

    Ted Walker

Lijfspreuk Vosman 'Het is wat het is'

EDE Jan Vosman is tekenaar. Als kind was al snel duidelijk dat Vosman het onderwijs in zou gaan. Toch liet hij het lesgeven achter zich om zich volledig te storten op zijn tekenwerk. Vosman had tot nu toe een roerig leven waardoor hij leerde dat je als mens kracht niet nodig hebt als je durft los te laten, te accepteren; ‘het is wat het is’.

Ted Walker

Leeftijd: 65

Woonplaats: Bennekom

Burgerlijke staat: Ongehuwd, ik heb een lieve vriendin.

Beroep: Na een lange tijd werkzaam in het onderwijs én in de beeldende kunst, heb ik het onderwijs enkele jaren geleden vaarwel gezegd en kan ik me volledig focussen op mijn tekenwerk.

Vrijwilligerswerk: Als lid van de Educatiecommissie van de Kijkdoos verzorg ik lessen tekenen en kunstbeschouwing bij de exposities in Villa Erica in Bennekom.

Hobby's: Het is een gedegenereerd woord, maar mijn 'passie' is tekenen. Voor hobby’s heb ik geen tijd. Of is het maken van fietstochten een hobby?

Hoeveel uur besteedt u per dag aan sociale media? (Facebook, Instagram, Twitter) Er gaan elke dag wel WhatsAppjes over en weer naar en van mijn vriendin. Verder heb ik niet zoveel met die zogenaamde social media. Ik vind het maar gekwetter bij de digitale dorpspomp. Echte sociale contacten onderhoud je volgens mij op een andere manier.

Drie belangrijkste apps op telefoon? NOS, WhatsApp en Wordfeud.

Prettigste moment van de dag? Het is heerlijk om ’s morgens op een vaste tijd op te staan en met een beker koffie en de krant de dag relaxed te starten, om daarna eens te bedenken aan welke tekeningen ik ga werken (en wat er verder nog moet worden gedaan).

Wat zou u graag doen, maar heeft u nog nooit gedaan? Ik zou graag naar een plek op deze aardbol willen reizen waar ik kan zeggen 'zo, verder van huis dan hier kan niet'.

Met welke beroemdheid zou u een keer uit eten willen gaan? Ik heb niets met beroemdheden. Ze hebben me niets te vertellen. Dat zou dus een saai etentje worden.

Wat zouden oud-klasgenoten op een reünie over u zeggen? ,,Hij is wel weer wat grijzer en kaler geworden, maar verder niets veranderd, nog altijd die kritische waarnemer die er op zijn eigen wijze net even anders tegenaan kijkt.”

Lijfspreuk: 'Het is wat het is'.

Wat is uw definitie van geluk? Bij geluk moet ik denken aan 'lukken' en 'gelukt'. Wanneer je iets doet en daarbij of daarna het gevoel krijgt dat het 'lukt' of is 'gelukt', dan kun je daar gelukkig van worden.

Wat is uw slechtste gewoonte? Perfectionisme is mijn valkuil, ik kan me dan behoorlijk aan mezelf ergeren. Maar het past ook wel weer bij me.

Waar geeft u los van noodzakelijke dingen het meeste geld aan uit? Ik denk dat er teveel schoenen (nota bene allemaal van hetzelfde model!) in mijn kast staan. Maar of dat nu betekent dat ik op grote voet leef…

Welk tv-programma wilt u niet missen? Ik doe mijn best om ze allemaal juist wél te missen. Er is maar weinig op de Treurbuis wat me bindt en boeit.

Favoriete Netflix/HBO-serie? Na een lange tekendag is het ontspannend om op de late avond met een glaasje wijn naar een Netflix-serie te kijken. Vooral series uit de Scandinavische landen vind ik de moeite waard.

Zou wel eens een dag willen ruilen met? Eén dag is te weinig. Ik zou wel eens een wat langere periode in een verpleeghuis willen meelopen met de medewerkers in de zorg voor dementerende ouderen. De werkdruk, de administratiedruk ervaren en leren hoe je respectvol met deze ouderen omgaat.

Wat was tot nu toe uw leukste vakantie? (land, plek/regio, activiteit)? De reis naar IJsland die ik in 2017 samen met mijn vriendin maakte is onvergetelijk. Het is alsof je met een tijdmachine terug in de tijd bent gegaan naar het ontstaan van de aarde. De nagloeiende lavavelden, de zwaveldampen, de geiservelden, borrelende modderpoelen. Overweldigend allemaal.

Wat is uw ergste vakantie-ervaring? Ik twijfel. Was dat nou de tent-ellende in Denemarken met dagenlang continu regen, of de kampeerplek in Hongarije waar ik bij elke hap eten eerst de muggen van mijn vork moest wegwapperen.

Wat was als kind uw droomberoep? Of het een droom was, weet ik niet; maar dat ik het onderwijs in zou gaan, was al gauw duidelijk.

Wat is uw mooiste jeugdherinnering? De eerste 6 jaren van mijn leven woonde ik op het platteland in Twente. De rust, ruimte en totale vrijheid die ik daar had waren ongekend.

Wie is uw grote voorbeeld? Ik ken niet echt één groot voorbeeld. Er zijn zoveel mensen die me hebben geïnspireerd en me mede hebben gevormd tot wie ik ben.

Wat is uw favoriete muziek? Zo a-muzikaal als ik ben, kan ik genieten van allerlei soorten muziek. Dat varieert van klassieke muziek tot jazz en klezmer (Jiddische muziek).

Noem één ding dat mensen waarschijnlijk nog niet van u weten? Dat ga ik natuurlijk niet verklappen!

Bent u (bij)gelovig? Ik ben niet gelovig, maar dat is misschien ook wel een vorm van geloven.

Waar kunnen ze u voor wakker maken? Ik heb een engelengeduld, dus laat me maar liever slapen, dan merk ik de volgende ochtend wel wat er zo dringend was.

Favoriet eten? Ik lust gelukkig alles, als ik het zelf maar niet hoef klaar te maken.

Als u het voor het zeggen had in de gemeente Ede, wat zou u dan als eerste veranderen? Ik houd me niet zo bezig met het reilen en zeilen in deze gemeente en weet niet of er dringend iets zou moeten worden veranderd. Wees in ieder geval zuinig op alle mooie natuurgebieden in deze gemeente!

Wat zou u doen met een miljoen? Een onverwacht appeltje voor de dorst, je weet maar nooit wat er in dit land met de AOW en de pensioenen gebeurt. En verder gewoon blijven doen wat ik nu doe.

Wat neemt u in ieder geval mee naar een onbewoond eiland? Zo gauw ik daar land, is het natuurlijk niet meer onbewoond. Het ligt voor de hand dat ik mijn tekenpennen en een stapel tekenpapier zal meenemen, maar of dat nu bovenaan op mijn paklijst zou staan…om te overleven heb je wel wat meer nodig.

Aan wie geeft u het stokje door en waarom? Anjolein Schraven. Een interessant mens, ik ben nieuwsgierig naar haar antwoorden.