• Jan de Boer

'Liever één mooie boom dan iele stekjes'

EDE Vroeger werd in oude wijken in de gemeente Ede van tevoren niet goed gekeken of bomen daar wel lang konden groeien. Die bomen zijn nu zo groot, dat het volgens wethouder Leon Meijer betekent dat 'we niet verder kunnen' of dat 'de hele stoep omhoog wordt geduwd'. ,,Liever een paar goede bomen in de straat, die in volle bloei en groei kunnen komen. De juiste boom op de juiste plek. Dat is beter dan overal van die iele stekjes, die niet verder kunnen groeien omdat ze verkeerd staan."

Jan de Boer

In dat geval haalt Ede bomen weg. ,,Dat volledige aantal komt niet terug. In plaats van de tien bomen komen er vijf bomen terug." Bewoners begrijpen niet altijd hoe Ede omgaat met bomen. De beslissing van de gemeenteraad van een aantal jaren geleden, dat er geen bomen meer geplant mogen worden op te smalle trottoirs, is niet voor iedereen te begrijpen. Het betekent in deze tijd dat het aanzien van een straat als bijvoorbeeld de Bettekamp, met allemaal imposante hazelnootbomen, compleet in negatieve zin zou veranderen.

STOEP ,,Het is de bedoeling dat mensen over de stoep kunnen lopen," stelt Meijer. ,,En daar ook de ruimte voor hebben. Daarvoor is een stoep bedoeld, niet als groenvoorziening voor de gemeente. Natuurlijk wil je bomen hebben. Dat betekent dat je in de planning van een wijk moet kijken waar het kan."

,,Een straat als de Bettekamp, met mooie bomen, probeer je in stand te houden", zegt Eric Maten, vakbeheerder van de bomen. ,,Daar is een redelijk smal trottoir waar de bomen in staan. Als je de straat opnieuw zou inrichten, doe je het anders. Dan verschuif je of de as van de weg of je kijkt wat voor verdere mogelijkheden er zijn. In de jaren vijftig, zestig en zeventig is daar helemaal niet naar gekeken. Er werd gewoon een boom op een stoep geplant en die moest groeien."

GOED VOORBEELD Het huidige beleid functioneert prima, vindt Leon Meijer. Een goed voorbeeld is volgens hem de Hofbeeklaan in de wijk Veldhuizen. ,,Er stonden armetierige boompjes. De weg en de stoep werd verlegd, er ontstond ruimte voor de stoep en de boom, het is daar nu heel netjes en mooi."

BIODIVERSITEIT Edenaren zijn niet altijd tevreden over de soorten bomen die de gemeente in hun straat plant. Bijvoorbeeld op de Hogewoud in de wijk Kernhem staan berkenbomen en één eik in het midden. Zijn andere soorten bomen in de straat niet mooier? In Ede wordt in het kader van de biodiversiteit geprobeerd om zoveel mogelijk soorten van bomen te gebruiken. ,,Als er ergens een ziekte is, ben je niet in een keer alles kwijt. Dat is ook een idee er achter." De kastanjebloedingsziekte is een groot probleem in Nederland, de essentaksterfte is een echt Europees probleem.

,,Edenaren mogen blij zijn dat ze in zo'n mooie groene gemeente wonen. Niet iedereen is tevreden", merkt Meijer. ,,Hoe vaak heb ik niet mensen op mijn spreekuur, die linden in hun straat gekapt willen hebben, omdat hun auto onder de plak komt. Ook mensen die vinden dat een boom gekapt moet worden, omdat ze last hebben van schaduw. Dat willen we niet, we willen Ede groen houden. Die mensen willen wel bomen, maar niet bij hen voor de deur."