• ValleiEnergie

Leon Meijer opent energiekazerne (video, update)

EDE Wethouder Leon Meijer heeft donderdag de energiekazerne geopend. Op het dak van de brandweerkazerne zijn 454 zonnepanelen geplaatst die zonnestroom gaan leveren aan burgers van Ede. De burgerzonnecentrale wordt de energiekazerne genoemd. De schatting is dat er jaarlijks 91.000 kWh geproduceerd gaat worden. Het is een project van ValleiEnergie.

Dit zogenaamde postcodeproject is in een recordtempo klaargestoomd. In slechts negen maanden kon door de goede samenwerking tussen ValleiEnergie, de gemeente Ede, netwerkbedrijf Liander, de brandweer en de Veiligheids- en Gezondheidsregio Gelderland-Midden en door het enthousiasme van de Edese burgers dit project gerealiseerd worden. Door dit succes zal binnenkort door de gehele gemeente Ede de inschrijving starten voor deelname aan nog meer burgerzonnecentrales. De centrales gaan dan lokaal en duurzaam geproduceerde ValleiStroom leveren. Dit is een van de manieren waarmee ValleiEnergie haar doelstelling wil bereiken: de Vallei Fossielvrij, dat wil zeggen geen energie meer uit fossiel bronnen zoals, steenkolen, aardolie, aardgas en uranium, maar alleen nog uit zon, wind en water.

MEER PANELEN Inmiddels is via de website van Coöperatie ValleiEnergie in Ede de inschrijving voor nog meer zonnecentrales op gemeentelijke daken begonnen. Er komen 280 zonnepanelen op het dak van sporthal 't Riet aan de Laan der Verenigde Naties, 110 zonnepanelen op het dak van gymzaal MFC Startpunt aan de Wilplaan, in Bennekom 228 zonnepanelen op het MFC Collage aan de Hogeweg en in Harskamp 280 zonnepanelen op het dak van gymzaal De Spil aan de Molenweg. Ook in Lunteren worden zonnepanelen geplaatst, maar de precieze locatie daarvan volgt nog. De zonnepanelen worden komende maanden geplaats. Burgers kunnen zich inschrijven voor de aanschaf van één of meer panelen. Een zonnepaneel kost 300 euro.

Bron video: Peter Jansen