• Mireille Klinkenberg tussen haar hobby's. Op de achtergrond een prent van Schotland.

    Ted Walker

'Lekker doen waar je blij van wordt'

EDE Mireille Klinkenberg is partner van Alban, baasje van twee cavia´s, werkvoorbereider en amateurtuinder. In haar dromen emigreert Klinkenberg naar Schotland. Maar familie en financiën houden haar in Nederland. Haar lijfspreuk? ,,Je moet een beetje gek zijn om gelukkig te kunnen zijn."

Ted Walker

Leeftijd: 39 jaar.

Woonplaats: Ede.

Burgerlijke staat: Geregistreerd partnerschap met Alban.

Beroep: Werkvoorbereider bij Hendriks Asbestsanering.

Vrijwilligerswerk: Voorzitter van de Vereniging van Amateurtuinders complex Kreelseweg, soms actief bij de buurtvereniging en lid van het Edes Wijn en Bier Gilde.

Hobby´s: (Moes)tuinieren, keramiek, koken, inmaken, wijn en likeur maken bij het Edes Wijn en Bier Gilde.

[Hoeveel uur besteedt u per dag aan sociale media? Veel te veel!

Drie belangrijkste apps op telefoon? Facebook, mail, WhatsApp.

Prettigste moment van de dag? Thuiskomen.

Wat zou u graag doen, maar heeft u nog nooit gedaan? Emigreren, maar gemis van familie en gebrek aan financiën weerhouden ons. In het land waar ik heen zou willen, Schotland, is het moeilijk een goede boterham te verdienen en moet je dus een flinke zak geld meenemen om het hoofd boven water te kunnen houden.

Met welke beroemdheid zou u een keer uit eten willen gaan? De bekende Engelse tuinman Monty Don van Gardeners World. Een inspirerende man met veel kennis van planten en tuinieren.

Wat zouden oud-klasgenoten op een reünie over u zeggen? Geen idee, maar ik denk dat ze zullen zeggen dat ik niets veranderd ben.

Lijfspreuk: Je moet een beetje gek zijn om gelukkig te kunnen zijn.

Wat is uw definitie van geluk? Lekker doen waar je blij van wordt.

Wat is uw slechtste gewoonte? Ik kan heel moeilijk nee zeggen….

Waar geeft u los van noodzakelijke dingen het meeste geld aan uit? Plantjes. Daarnaast aan vooral mijn hobby keramiek, waar ik erg mee bezig ben. Ik maak tuinobjecten, zoals bloemen, maar ook sieraden en schalen. Vooral ook met botanische print of botanische invloeden.
Welk tv-programma wilt u niet missen? Gardeners World.

Zou wel eens een dag willen ruilen met? Eén van de presentatoren van Gardeners World. Bijvoorbeeld Monty Don. Dat lijkt me een geweldige werkplek!

Wat was tot nu toe uw leukste vakantie? Schotland, westkust, Applecross, oktober 2015. Herfst in Schotland is geweldig! Heerlijk rustig, mooie natuur en prachtige kleuren. We zaten in een huisje op een half uur lopen van de weg en aan de kust. We hebben onder meer herten, bruinvissen, schapen en zeeotters gezien. En als toetje het Noorderlicht! Schotten zijn over het algemeen buitengewoon vriendelijke en leuke mensen.

Wat is uw ergste vakantie-ervaring? Ook Schotland, maar achteraf kunnen we er vreselijk om lachen en was het eigenlijk best heel leuk. We waren jaren terug aan het backpacken, hadden nog 22 pond op zak en gingen naar een eilandje als dagtocht. Terug misten we de boot. We hebben toen voor 20 pond een huisje kunnen huren op het eiland en voor de overige twee pond een pak cornflakes en melk gekocht en daar 24 uur op geleefd. Onze tent en spullen stonden op het vasteland.

Wat was als kind uw droomberoep? Ik wilde boerin worden. Volgens mijn man is dat (kleinschalig) heel aardig gelukt met mijn wijngaardje en een flinke moestuin. We hebben zelfs vee, twee cavia's, hahaha.

Wat is uw mooiste jeugdherinnering? Dat zijn er zoveel. Ik heb een fijne jeugd gehad! Maar bij opa en oma op de camping logeren in het bos (Rabbit Hill) en dan bosbessen plukken met opa, daar heb ik wel fijne herinneringen aan. Bij de andere opa en oma mochten we met opa mee naar de moestuin. Ik geloof dat ik genetisch belast ben met het moestuin en het natuurvirus. Beide opa's waren van het tuinieren en één opa was ook heel creatief. Hij schilderde en tekende.

Wie is uw grote voorbeeld? Ik heb niet echt één groot voorbeeld. Uiteraard hebben mijn ouders mij gevormd, maar mij is altijd geleerd dat je gewoon jezelf moet zijn. Daar doe ik dan ook aardig mijn best voor om dat te blijven. Ik denk dat dat aardig lukt.

Wat is uw favoriete muziek? Dat hangt af van de stemming en varieert van hardrock en Keltische folk tot klassiek en pop. Alleen Nederlandstalige volksmuziek, techno en R&B vind ik echt niks.

Noem één ding dat mensen waarschijnlijk nog niet van u weten? Misschien dat ik momenteel heel druk bezig ben met mijn keramiekhobby? En dat ik daar binnenkort ook mee op lokale markten sta.

Bent u (bij)gelovig? Nee, ik hoop wel dat er een soort karma bestaat. Dat iedereen uiteindelijk krijgt wat hij of zij verdient. Dat je terug ontvangt wat je uitdraagt.

Waar kunnen ze u voor wakker maken? Voor leuke dingen! En dat kan van alles zijn.

Favoriet eten? Indisch en barbeque. Maar dan wel een beetje een culinaire barbecue. Niet alleen een simpel hamburgertje en een worstje. Een goed sateetje van de houtskoolbarbecue is toch wel favoriet.

Als u het voor het zeggen had in de gemeente Ede, wat zou u dan als eerste veranderen? Meer kwalitatief groen! Ik denk dan aan fleurige borders, bermen inplanten met stinzenplanten en bollen. Zoals nu in Kernhem bij het nieuwe winkelcentrum bijvoorbeeld de prairieborders. Dat is echt superleuk en mooi. Dit zou meer moeten. Vooral de bijenpopulatie heeft het zwaar en kan best een steuntje gebruiken. Het maakt je omgeving ook vrolijker en het is zo belangrijk waar mogelijk groen te creëren. Er is al zoveel bestraat en geasfalteerd. Ik geloof ook dat je gelukkiger wordt als je groen om je heen hebt.

Wat zou u doen met een miljoen? Emigreren en zelfvoorzienend gaan wonen in een rustig stukje Schotland. En mijn familie vaak over laten komen en mee laten genieten.

Wat neemt u in ieder geval mee naar een onbewoond eiland? Een mes en een middel om vuur te kunnen maken, misschien nog een vishaakje of een visnet? En het liefst mijn echtgenoot. Maar het is een 'wat´-vraag en niet ´wie´. Ik denk dat ik met die middelen wel kan overleven.

Aan wie wilt u het stokje overdragen en waarom? William Koremans, vroeger mijn leider bij scouting. Ik heb goede herinneringen aan mijn tijd bij de scouting. William zet zich nu in voor de Vrienden van de Edese Schaapskudden. Daar kan hij vast iets leuks over vertellen! Het is immers lammetjestijd!