• Dit kalfje werd verstoten als gevolg van menselijke bemoeienis.

    Ted Walker

'Laat jonge dieren in het bos met rust'

EDE Het voorjaar is weer begonnen. Veel mensen trekken erop uit voor een wandeling in bossen en natuurgebieden. Sommigen van hen komen jonge dieren tegen. ,,Laat die jonge dieren in het bos met rust'', waarschuwt jachtopzichter Victor Nuijten van de gemeente Ede.

Ted Walker

Nuijten krijgt een dergelijk beestje met enige regelmaat aangeboden. ,,En dat begrijp ik op zich prima. Mensen zijn sociale wezens en denken al snel dat het zielig is als een dergelijk jong beestje 'verlaten' in de berm ligt. Maar in de praktijk is dat dier dus niet verlaten. De moeder is altijd in de buurt en komt haar jong weer halen."

VOEDSEL ZOEKEN Reeën gaan deze periode kalveren, wilde zwijnen lopen rond met een kudde kleine varkentjes en de herten laten weer van zich horen. Het zorgen voor één of meerdere kalveren is voor een ree een flinke klus. Het is dan ook onvermijdelijk dat er momenten op een dag zijn dat de moeder ook voor zichzelf moet zorgen. Ze legt haar jong ergens neer, om vervolgens zelf op zoek te gaan naar voedsel.

De plek waar de moeder haar jong neerlegt is over het algemeen beschut. Zo ligt haar jong veilig en kan zij op haar gemak eten zoeken. Echter het komt ook voor dat een jong tijdelijk direct naast een fietspad of wandelpad wordt achtergelaten. Bijvoorbeeld omdat er een wandelaar aankwam en het ree daarvan schrok. Het gebeurt met regelmaat dat deze jonge dieren worden gezien door die wandelaars. Goed bedoeld pakken zij de jonge ree op en verplaatsen het of nemen het beestje zelfs mee.

,,Laat jonge beestjes alstublieft liggen'', zegt Nuijten. ,,Maak geen selfies of andere foto's maar loop zo rustig mogelijk door. Zo gaat de natuur haar gang en wordt het jong weer door de moeder opgepakt. Ook al ligt het dier direct naast een fiets- of wandelpad. De overlevingskansen zijn groter als de situatie met rust gelaten wordt dan dat er menselijke geur aan het beestje zit", aldus de jachtopzichter.

MELDEN Nuijten vind het wel prettig als het vinden van een jong dier bij hem gemeld wordt. ,,Wij weten bijvoorbeeld waar aanrijdingen hebben plaatsgevonden en kunnen zo goed inschatten of het diertje echt verlaten is of niet. Als we dat vermoeden hebben, gaan we dat ook monitoren. In een zo'n geval laten wij het diertje niet aan zijn lot over."

Het melden van een dergelijk vondst kan bij de afdeling toezicht van de gemeente Ede op tel. 0318-680132. Mocht de afdeling gesloten zijn, dan kan de melding ook bij de politie gedaan worden op tel. 0900 8844. Zij weten de jachtopzichter te bereiken.