• De terrassen op onder meer de Markt mogen straks langer open blijven.

    Danny van Zeggelaar

Kritiek op inkrimpen centrum

EDE Verschillende ondernemers die nu hun zaak hebben aan de Telefoonweg, de Maanderweg en het Museumplein van Ede bekijken plannen van de gemeente Ede om het centrumgebied kleiner te maken zeer kritisch. Het plan van de gemeente kan directe gevolgen hebben voor de toekomst van hun zaak. Niet iedereen is er blij mee, blijkt uit een rondgang van deze krant.

Danny van Zeggelaar

Volgens de gemeente Ede is het centrum van Ede momenteel veel te groot en is het niet te belopen voor bezoekers. Vorige maand meldde de gemeente in een persbericht dat het daarom gaat werken aan het inkrimpen van het centrum: meer winkels op een kleinere oppervlakte.

In dat persbericht meldde de gemeente óók dat detailhandel aan de Telefoonweg, de Maanderweg en aan het Museumplein daarom gaat verdwijnen. Er komt weliswaar een overgangsregeling, maar hoe die er precies uit te komt te zien is nog niet duidelijk. En tevens is onduidelijk of er geld beschikbaar is voor het verplaatsen van winkels die bijvoorbeeld een zeer langlopend huurcontract hebben.

VEEL GELD Kortom, veel vragen dus nog. Ook bij de ondernemers. ,,Ik ben er niet blij mee", is de reactie van Paul Jegerings. Hij is met zijn nieuwe hengelsportzaak 'De Schub' nog maar vier maanden aan de Maanderweg gevestigd en wordt nu geconfronteerd met dit nieuws. ,,Ik heb net goed geld geïnvesteerd en dan krijg je een leuk briefje van de gemeente dat dit op de schop gaat. Ik ben erg benieuwd hoe ze dit willen gaan aanpakken. Ik heb een huurcontract van vijf jaar en dat wordt in principe stilzwijgend verlengd. Ik zou zeggen: ga met ondernemers aan tafel en kom met goede alternatieven."

Marco Gieskens van feestwinkel Feestgarant vindt de plek waar hij zit in het centrum, eveneens aan de Maanderweg, een prima locatie. Hij hoeft er niet per se weg. ,,Het is hun keuze als ze dat willen, maar ze kunnen toch niet zo maar zeggen dat ik hier niet mag zitten. Ik verdien met deze zaak mijn brood en zit hier goed." Volgens Gieskens kan hij beter op deze plek zitten dan in het centrum. ,,Dat kan niet met mijn werkzaamheden. Ik plaats ballonbogen, dat gaat vaak 's avonds of 's ochtends vroeg. Ik moet met de bus voor de deur kunnen komen. Als ze dit doorzetten, moeten ze wel met een premie of ander pand komen. Ik heb hier ook in geïnvesteerd."

Jegerings van de hengelsportzaak heeft ook een voorkeur voor de plek waar hij nu zit. ,,Er zijn ondernemers genoeg die juist op de rand van het centrum willen zitten vanwege de snelle in- en uitloop van mensen. Mensen kom gericht naar mijn winkel toe. Die gooien de auto voor de deur, halen een portie maden en gaan er dan weer vandoor. Die gaan niet het hele centrum doorsjouwen: kort binnen en weer aju."

SNELLE BOODSCHAP Hij vindt dat het voor dit soort snelle 'boodschappen' onhandig is om in het centrum te zitten. ,,Je kunt hier binnen een minuut loopafstand parkeren. Als je dat midden in het centrum gaat doen, dan wordt dat lastig. Dat wil ik absoluut niet. Ik heb bewust gekozen voor deze locatie en in het centrum heb ik niets te zoeken."

REACTIE GEMEENTE Volgens woordvoerder Paul van Daalen van wethouder Vreugdenhil hoeven ondernemers niet te vrezen. ,,Er is geen harde termijn, want ondernemers die nu al in de gebieden zitten hoeven niet weg. De achterliggende gedachte is dat we toe willen naar een compacter centrum. Er wordt geen enkele winkelier gedwongen om te verhuizen, maar we willen ondernemers wel verleiden om meer naar het centrum te te trekken. Dat doen we door het centrum met groen aantrekkelijker te maken en bijvoorbeeld de bestrating te vernieuwen."

Het kan wel zo zijn dat de bestemming 'detailhandel' van een pand wordt gehaald. Als de eigenaar akkoord gaat verdwijnt die bestemming. Als de eigenaar niet akkoord gaat, wordt over twee jaar nog eens bekeken hoe het pand gebruikt wordt.