• Etienne Laurent

'Koop iets speciaals op Record Store Day'

EDE Niels Geusebroek en Stuurbaard Bakkebaard treden zaterdag 16 april op in Velvet Music aan Maandereind 40 in Ede. Zij doen dat, omdat het op die dag weer Record Store Day is. Dit unieke evenement vindt plaats in meer dan tweeduizend onafhankelijke platenzaken in Amerika, Europa, Australië en Japan en is hiermee het grootste en tegelijk meest intieme muziekevenement ter wereld.

Jan de Boer

De winkelvloeren van meer dan tachtig onafhankelijke platenzaken in Nederland veranderen op Record Store Day in verschillende podia door het land met meer dan 250 optredens. Het optreden van Niels Geusebroek staat voor 11.00 uur gepland in de winkel van Velvet Music. De Haarlemse muzikant is allang geen onbekende meer in het Nederlandse muzieklandschap. Hij is vooral een singer-songwriter, begin 2016 verscheen zijn tweede album Wildfire.

Twee uur later treedt Stuurbaard Bakkebaard (ook wel SBBB) op bij Velvet Music. De band is ontstaan in 1996 en werd aanvankelijk veelvuldig vergeleken met artiesten als G. Love, Tom Waits en de Kift. De band staat bekend om het onconventionele gebruik van hun instrumenten.

Joep Siepman doet al weer voor de zevende keer mee aan Record Store Day. Dan verschijnen ook zeer exclusieve releases, die alleen op Record Store Day verkrijgbaar zijn. ,,Er komen honderden releases uit, van Iron Maiden tot aan The White Stripes," zegt Siepman. ,,Het is altijd natuurlijk de vraag wat je binnen krijgt. Het is altijd gelimiteerd. Vorig jaar had je bijvoorbeeld een nieuwe plaat van The White Stripes, die vrij prijzig was. Ik had er vijf van binnen gekregen, maar die waren binnen twee minuten verkocht. Van U2 had ik twee speciale uitgaven en ook iets van The Foo Fighters."

Wat voor speciale 'dingen' Siepman dit jaar krijgt, weet hij nog niet. ,,Je moet hier dan op tijd zijn. Dat is ook de insteek van Record Store Day: de mensen moeten naar de winkel toe. Als je iets bijzonders wilt hebben, moet je eerder dan om negen uur, als we open gaan, hier zijn." Ook bij Velvet Music is te zien dat vinyl, de oude langspeelplaat, weer in opkomst is. ,,Het is nooit honderd procent weg geweest. Het voor de mensen een heel andere belevenis om een plaatje op te zetten. Met name jongelui kopen tegenwoordig vinyl. Ook meisjes. In onze jeugd waren er van de honderd mensen in de platenzaak vijfennegentig jongens. Dat is nu toch wel wat veranderd."

In deze tijd is de cd een beetje uit. In een nieuwe auto zit tegenwoordig niet meer standaard een cd-speler. ,,Wat je nu met het vinyl hebt, krijg je misschien over vijf of tien jaar met de cd. Je weet het niet. Nu heb je het streamen en bijvoorbeeld Spotify. Vroeger luisterden wij echt naar een album. Een hele hoop mensen zoeken nu naar liedjes, niet naar een heel album. Dat is er zo in gegroeid bij de mens. Dat is juist het leuke van een vinylplaat. Mensen zijn daar echt mee bezig."