• Mathilde van Ravensberg

'Knip' neemt afscheid van Goede Doelen Winkel

EDE  Harry Weezeman nam afgelopen zaterdag met een mooi gebaar afscheid van zijn Goede Doelen Winkel aan het Rozenplein in Ede. Hij mocht een cheque van 2.500 euro overhandigen aan Camp Cool, een organisatie voor jonge nierpatiënten.

Mathilde van Ravensberg

Weezeman, bij veel Edenaren bekend als Harry 'Knip', stopt op het hoogtepunt van de tweedehandswinkel. ,,Na vijf jaar ben ik met de winkel eindelijk uit de kosten en kan ik winst maken", vertelt hij. De opbrengst van de zaak is echter niet voor persoonlijk gewin, alles gaat naar een goed doel. Er is in de ruim vijf jaar dat de winkel draait, gespaard voor een stichting die Weezeman om persoonlijke redenen bijzonder aan het hart gaat: Camp Cool. De stichting waarvan 'cool' staat voor 'communicatie, ontplooiing, ontwikkeling en lol', verzorgt vakantieweken voor jonge nierpatiënten.

Over de keuze voor deze stichting vertelt Weezeman dat 'zijn hele leven bestaat uit nieren'. Met enige schroom wil hij wel uitleggen waarom. Zijn twee dochters zijn beiden op jonge leeftijd overleden aan een stofwisselingsziekte die te maken had met de nieren. Een ongelooflijk persoonlijk drama dat hij vooral een plek kan geven door zich in te zetten voor tal van organisaties rondom nierziekten. Zo is hij werkzaam bij de Nierpatiëntenvereniging en de Nierstichting. Tevens verzorgt hij pelgrimstochten naar Santiago de Compostella voor nierpatiënten en hun mantelzorgers. Op de site waarloopjijwarmvoor.nl plaatst Weezeman blogs over deze wandelingen.

KAPPERSZAAK Oudere Edenaren moeten Harry 'Knip' nog kennen van de kapperszaak 'Harry's Knip-in'. Hier liet menig mannelijk Edenaar in de jaren zeventig een revolutionair permanentje zetten. Kapper Weezeman kwam uit Haarlem en startte in 1974 de kapsalon aan het Rozenplein. Hippe Harry, ook nu draagt hij een opvallende roze broek en modieuze schoenen, bracht de Randstedelijke haarmode naar Ede. ,,De een zag bij de ander een permanentje en zo sloeg deze moderniteit ook in Ede aan", blikt Weezeman terug. In 1999 verkocht hij zijn kapsalon aan twee van zijn medewerkers. Toen deze dames enige tijd later naar elders vertrokken, bleef het pand dat eigendom is van Weezeman, leeg staan. Zo kon het verkeren dat hij rond 2010 zijn overschot aan meubeltjes en huisraad 'even opsloeg' aan het Rozenplein. Passanten zagen de opslag aan voor een etalage en vroegen hem of de spullen te koop waren.

De voormalig kapper die op dat moment door samenvoeging van twee huishoudens met dubbele spullen zat, opende spontaan een showroom. ,,Zo ongepland kan een tweedehandswinkeltje ontstaan", lacht hij.

 VRIJWILLIGERS  Hoe blij de ondernemer ook is met de financiële opbrengst, minstens zo zegenrijk mag de winkel ook zijn voor de twaalf vrijwilligers. ,,Hier werken een aantal mensen met afstand tot de arbeidsmarkt. Voor hen is de winkel een doel in hun leven geworden. Ze hebben hart voor de winkel."

Zo gaf hij een Syrische vluchteling en twee Somalische vrouwen een werkplek in de winkel. ,,Als je ziet hoe fijn het voor hen is om zich nuttig te voelen. Dat geeft mij echt een goed gevoel." Een van zijn vrijwilligers gaat de zaak nu voorzetten. Han van 't Wel wordt de nieuwe coördinator van de Goede Doelen Winkel.