• Ted Walker

'Kansen moet je grijpen en ook zelf creëren'

EDE Leon Meijer is wethouder en bestuurslid van twee andere organisaties, maar ook echtgenoot en vader van vier kinderen. De definitie van geluk is voor Meijer een goede verbinding hebben met anderen. Parachutespringen boven de Ginkelse Heide blijft een wens van hem. Zijn prettigste moment van de dag? Het avondeten, elkaar zien rond de tafel.

Ted Walker

Leeftijd: 54

Woonplaats: Ede, in Ede is het nog steeds een eis dat een wethouder ook in de gemeente woont.

Burgerlijke staat: Gehuwd, vier kinderen

Beroep: Wethouder

Vrijwilligerswerk: Als vrijwilliger doe ik waar ik goed in ben: sturing geven aan een organisatie en me vooral bemoeien met het internationale aspect. Ik ben bestuurslid van twee verschillende organisaties: het landelijk bestuur van de ChristenUnie en van Christenen voor Israel. Christenen voor Israel steunt humanitaire projecten. Met enige regelmaat bezoeken we als bestuur Israel om met eigen ogen te zien waar het geld dat we inzamelen naartoe gaat.

Hobby´s: Mijn werk kost tussen de 60 en 70 uur per week, tijd voor hobby's is er bijna niet. Heb ik even vrij dan maak ik graag een forse wandeling met mijn vrouw. En ik moet nodig weer met hardlopen gaan beginnen. Als ik het ritme weer te pakken heb, vind ik het heerlijk om door de Edese bossen te rennen.

Prettigste moment van de dag? Het avondeten, elkaar zien rond de tafel. Van mijn vrouw, vier kinderen en mijn pleegdochter, die nu zo'n anderhalf jaar bij ons woont, horen hoe hun dag was. Door het werk mis ik dat een paar keer per week.

Wat zou u graag doen, maar heeft u nog nooit gedaan? Parachutespringen boven de Ginkelse Heide. Afgelopen september mocht ik mee met de luchtmobiele brigade. Ik stond klaar op vliegveld Eindhoven, maar op het laatste moment werd het afgelast. Ik hoop dit ooit nog te mogen doen.

Met welke beroemdheid zou u een keer uit eten willen gaan? Met Nikki Haley, zij was de ambassadeur van de VS bij de VN, schuwde pittige uitspraken niet. Ik denk dat zij op een dag de president van Amerika kan worden.

Wat zouden oud-klasgenoten op een reünie over u zeggen? Mijn oud-klasgenoten glimlachen als ze horen wat ik nu doe. Zij zeggen: 'Leon had op de middelbare school al een duidelijke mening en ging anderen niet uit de weg. Het is wel logisch dat hij in de politiek zit.'

Lijfspreuk: Kansen moet je grijpen en ook zelf maken. Waar je wieg heeft gestaan, maakt nogal uit welke kansen op je pad komen. Ik heb geleerd – eigenlijk vooral van mijn vrouw - dat je zelf ook kansen moet maken en niet moet afwachten. Je kunt soms niets doen aan de situatie waarin je in zit, maar je kunt alles doen aan de manier waarop je daarop reageert.

Wat is uw definitie van geluk? Goede verbinding met anderen hebben. Ik kan intens gelukkig zijn met mijn vrouw en kinderen om mij heen, op vakantie of gewoon op zondag met zijn allen aan tafel. Als we dan echt contact met elkaar hebben, ervaar ik dat er onderling liefde is. Ook in mijn geloof kan ik zo'n geluksmoment hebben, in contact zijn met God en beseffen dat Zijn liefde mij draagt.

Favoriete Netflix/HBO-serie? Fauda, een serie over een Israëlische legereenheid die aanslagen probeert te voorkomen en daarbij undercover opereert in Palestijnse gebieden. Een beeld van de werkelijkheid waarbij goed en fout niet zo makkelijk zijn aan te wijzen.

Zou wel eens een dag willen ruilen met? Mark Rutte.

Wat was tot nu toe uw leukste vakantie? Lastig, ik geniet van alle vakanties. Moet ik toch kiezen dan ga ik voor de vakantie met Micha, mijn zoon. Ik had hem beloofd toen hij 13 was, dat we samen een paar dagen weg zouden gaan. Maar door mijn werk lukte dat niet. Om het goed te maken, heb ik toen een reis naar New York geboekt. Hij was 15 (inmiddels 23). Het was een superreis. Niet eens om de stad, maar meer om het samen optrekken.

Wat is uw ergste vakantie-ervaring? Jaren geleden kregen we het impulsieve idee om 's avonds in het donker te gaan zwemmen in de zee. Een vriend van een van mijn dochters was mee. Terwijl we in de golven aan het springen waren, liep hij terug naar het strand, maar raakte onwel. Gelukkig zag mijn vrouw het. We hebben hem het strand op getrokken en dachten even dat we hem kwijt waren. De ambulance kwam en na een nachtje ziekenhuis was hij weer de oude.

Wat was als kind uw droomberoep? Ik kon niet kiezen. Ik wilde kapitein op een groot schip worden of boer met een heleboel koeien. Het is iets heel anders geworden.

Wat is uw mooiste jeugdherinnering? Als kind logeerde ik in de hooitijd bij familie op de boerderij. Daar mocht ik als 11-jarige de trekker besturen, terwijl de boer en zijn zonen de hooibalen op de kar erachter stapelden. Ik moest met twee voeten op de koppeling gaan staan om hem in zijn vrij te krijgen.

Noem één ding dat mensen waarschijnlijk nog niet van u weten? Dat ik bijna 8 jaar in Israel heb gewoond met mijn gezin. Dit was een mooie maar soms ook heftige tijd. Zo zat ik in 1991 met een gasmasker op toen de raketten van Irak neerkwamen in Israel.

Bent u (bij)gelovig? Ik ben zeker niet bijgelovig. Wel gelovig, ik geloof in God en in Jezus Christus zijn Zoon. Dat geloof biedt mij een basis en motiveert me in mijn werk en leven.

Waar kunnen ze u voor wakker maken? Een reis met mijn vrouw of met een van mijn dochters of mijn zoon. Waar naartoe maakt niet uit.

Favoriet eten? Ik houd van de keuken in het Midden Oosten: Shakshuka, goede humus, lamsvlees.

Als u het voor het zeggen had in de gemeente Ede, wat zou u dan als eerste veranderen? Mooie vraag, want in principe heb ik het als wethouder een beetje voor het zeggen, maar niet in mijn eentje. Ik zou willen dat in onze gemeente geen enkel kind mishandeld wordt. En daar alles; onderwijs, bewustwording, trainingen etcetera op richten. We doen dat al, maar het kan veel meer. En als we dat uitgebannen hebben, gaan we aan de slag om armoede Ede uit te krijgen.

Wat zou u doen met een miljoen? Met een deel van het geld een huis kopen in Israel. Met een ander deel van het geld een fonds oprichten en daar projecten mee financieren die jongeren met een beperking helpt vol op mee te doen in de maatschappij.

Wat neemt u in ieder geval mee naar een onbewoond eiland? Mijn bijbel. God spreekt door de Bijbel, en ook op dat onbewoonde eiland ben ik niet alleen. Handig dan om de brief die God ons gestuurd heeft, bij me te hebben.

Wie geeft er volgende keer een inkijkje in haar leven? Volgende keer in deze rubriek de Edese zangeres Irma Dee.