• BDUmedia

Justitie eist werkstraf tegen Lunteraan voor betrokkenheid bij ongeluk

EDE/LUNTEREN (APA) Tijdens de rechtszaak tegen een 31-jarige motorrij-instructeur uit Lunteren stond vrijdag de vraag centraal: Zat hij al met zijn motor op de linker rijbaan voor het ongeluk gebeurde, of moest hij uitwijken naar links? De man uit Lunteren moest vrijdag voorkomen bij de rechtbank in Arnhem voor een ongeval met een tegemoetkomende scooter op 7 juni 2016 op de Doesburgerdijk in Ede. Daarbij liepen een 17-jarige en een 16-jarige jongen uit Ede flinke botbreuken op.

Op basis van de remsporen concludeert het openbaar ministerie (OM) dat de motorrij-instructeur al links reed. De officier van justitie eiste vrijdagochtend een werkstraf van 200 uur tegen de instructeur. Vanwege zijn beroep raakt hij zijn rijbewijs niet kwijt. Er werd een voorwaardelijk rijverbod gevraagd van negen maanden. De verdediging vroeg vrijspraak.

ONGEVAL De Lunteraan zegt zelf dat hij rechts heeft gehouden op de toch al smalle weg in het buitengebied. „Als instructeur leer ik mijn pupillen altijd dat ze rechts moeten blijven voor een onoverzichtelijke bocht", aldus de 31-jarige. Hij zag dat de jongens op de scooter met elkaar aan het praten waren en dus niet voor zich keken. Ze zouden op de linkerkant van de weg hebben gezeten en hij kon niet anders dan naar links uitwijken. Maar ze hebben elkaar toch geraakt - met zwaar letsel tot gevolg. De 17-jarige bestuurder, die net eindexamen had gedaan, liep een gecompliceerde botbreuk in het rechterbeen op, een gebroken pols en vinger en een diepe vleeswond in de liesstreek. De 16-jarige jongen achterop brak zijn sleutelbeen en pols.

Het ongeluk gebeurde om kwart over zes 's avonds. De instructeur was op weg naar zijn werk. Hij had geen haast en besloot binnendoor te rijden en niet over de snelweg. Hij reed 60 kilometer per uur, wat op de Doesburgerdijk is toegestaan. Het is niet bekend hoe hard de jongens op de scooter reden.

ONDERZOEK Na het ongeluk heeft de politie onderzoek gedaan. Ze vonden remsporen van de motor iets links van het midden van de weg, kaarsrecht over de rijbaan. Volgens het OM is dat het bewijs dat de motorrijder links reed en niet uitweek, want dan waren de sporen schuin over de weg gegaan.

De rechtbank doet uitspraak op 24 november.