• Mariëlle Hendriksen voor 'haar' Cavaljé; een school met historie en toekomst.

    Mathilde van Ravensberg

Jongste directeur op oudste school van Ede

EDE Mariëlle Hendriksen is met haar 29 jaar de jongste schooldirecteur van de CNS-basisscholen in de gemeente Ede. Ze is net aangesteld op de Cavaljé, wat weer de oudste christelijke school van Ede is. Haar streven is historie en toekomst van de school meer te combineren en uit te dragen, vertelde ze op haar eerste werkdag, afgelopen maandag.

Mathilde van Ravensberg

De geboren en getogen Edese is weer terug op de school waar haar moeder als kind op zat. ,,Dat is wel heel bijzonder", zegt ze lachend. De Cavaljé huist nog maar net in het splinternieuwe complex Hooghe Hoed, op steenworp afstand van de Edese binnenstad. Dit gebouw zorgt voor nieuwe energie op de school, merkt Hendriksen die al enkele jaren als intern begeleider op de Cavaljé werkte.

DYNAMIEK Ze volgde de Pabo op de CHE, ontwikkelde zich tot gedragsspecialist en deed aanvullende opleidingen voor schoolleiding. Haar betrekkelijk jonge leeftijd ziet ze niet als een belemmering. ,,Een jongere leidinggevende geeft ook een bepaalde dynamiek aan het team. Daarbij neem ik ruim acht jaar ervaring voor de klas mee. En niet onbelangrijk, het team gaf aan me te steunen in de sollicitatieprocedure."

BLIK NAAR BUITEN De nieuwe directeur is ambitieus, wil graag vernieuwen maar, zegt ze er nadrukkelijk bij, 'met behoud van wat goed gaat'. Rust en duidelijkheid brengen in het schoolteam vindt ze belangrijk. ,,Er zijn de laatste jaren nogal wat wijzigingen geweest op directieniveau." Daarbij gaat ze heel actief 'de blik naar buiten richten'. ,,Dit is een school met veel kansen door de ligging middenin het centrum", zegt ze.

CONNECTIES Concreet betekent dit dat de nieuwe directeur verbinding wil zoeken met diverse partijen rondom de school. ,,Ik denk aan een samenwerking met Cultura in bijvoorbeeld kunstlessen en workshops. Mogelijk kunnen we in de toekomst ook iets gaan opzetten met de ondernemers in het centrum." Op eigen terrein, in het complex Hooghe Hoed, zijn al de eerste leuke connecties ontstaan. ,,Bewoners van de appartementen boven onze school hebben tijdens de Kinderboekenweek in de klassen voorgelezen." Ook zijn er plannen voor meer samenwerking met het kinderdagverblijf dat in hetzelfde gebouw zit. ,,Onze leerlingen kunnen bijvoorbeeld de peuters voorlezen."

Er is ruimte voor groei, meldt Hendriksen. Ze merkt dat ouders tegenwoordig bereid zijn om iets verder te reizen en niet persé meer de dichtstbijzijnde school kiezen. Daarom vindt ze profilering van de school belangrijk. ,,Naast goed onderwijs willen we ons graag onderscheiden op creatief vlak."

HOEDJESDAG De historie van de plek van de Calaljé wil de nieuwe directeur graag naar boven halen. Hoedenkoopman Georg Cavaljé liet in 1889 op zijn kosten de eerste christelijke basisschool van Ede bouwen, op de plek van de huidige Cavaljé. De Amsterdammer die later naar Ede verhuisde deed dit vanuit zijn hart voor de jeugd en het christelijk onderwijs ondanks dat hij zelf geen kinderen had. Bij de opening van het nieuwe gebouw huurde de school een acteur in die in de rol van Cavaljé kroop. ,,De leerlingen vonden het geweldig. Wie weet dat we op termijn een jaarlijkse hoedjesdag gaan organiseren", lacht ze.