• Ted Walker
  • Ted Walker
  • Ted Walker

Jongerenraad deelt lampjes uit

EDE De jongerenraad van de gemeente Ede hield in samenwerking met de politie en toezicht donderdagochtend in alle vroegte een fietslichtcontrole. Niet om te bekeuren, maar om fietsen zonder licht daarvan te voorzien. ,,We staan hier om het probleem op te lossen, voor de veiligheid van fietsers en natuurlijk het overige verkeer. Natuurlijk vinden we het ook fijn dat we de fietsers, met name jongeren, een bekeuring kunnen uitsparen'', zegt Lara Hoogenbosch van de raad.

Ted Walker

Hoogenbosch stond samen met Fatima el Maadouri en Faith van Ginkel op de kruising van de Kerkweg met de Verlengde Blokkenweg. Met gele hesjes aan en dozen vol met lampjes stonden ze om 7.15 uur klaar voor om fietsen te voorzien van licht. Aangezien het aan het begin nog erg rustig was, konden de dames even iets vertellen over de actie. ,,We hebben dit, het uitdelen van lampjes, een aantal jaar geleden ook al eens gedaan in samenwerking met de politie en we vonden het tijd om het weer eens te doen. We staan vanmorgen op twee locaties op de Kerkweg samen met de politie en handhavers van toezicht. Het idee is dat de politie of toezicht mensen zonder licht staande houden en dat wij licht op hun fiets maken. In totaal staan we met twaalf mensen: zes raadsleden, vier handhavers en twee agenten van politie'', vertelt Fatima el Maadouri.

WAARDEREN Een van de staande gehouden fietsers is Pepijn. Hij kan de actie wel waarderen. ,,Ik heb nieuwe lampen thuis liggen, maar mijn vader heeft die nog niet op mijn fiets gemaakt'', vertelt hij. Maar waarom kreeg het monteren van die nieuwe lampen in de donkere dagen voor Kerst dan geen prioriteit? ,,Tja, eigenlijk weet ik dat niet. Gelukkig krijg ik nu geen bekeuring, dat zou wel heel zuur zijn geweest, wetende dat mijn nieuwe lampen klaarliggen.''

DAGELIJKS CONTROLE Dat Pepijn daadwerkelijk geluk had, blijkt wel als agent René vertelt over het aantal controles in de week. ,,Je kunt wel stellen dat we momenteel dagelijks controleren. En je kunt aan de hand van het aantal fietsers dat hier nu staat wel nagaan hoeveel bekeuringen we dan uitschrijven'', zegt René. Even snel tellen gaf het aantal van 21 fietsers op het overvolle trottoir van de Kerkweg. Meer jongeren zonder licht reden voorbij, glimlachend alsof ze blij waren de dans te ontspringen. Maar zij werden verderop geconfronteerd met meer controleurs. Gelukkig maar, want dat betekent nog meer fietsers mét licht. ,,We zien het aantal fietsers zonder licht dalen'', vertelt agent René. ,,En daar zijn wij uiteraard blij mee. Uiteindelijk zien wij graag dat iedereen veilig van A naar B komt, daar gaat het om'', besluit de agent.