Jongeren in actie voor videoclip

EDE Jongeren krijgen letterlijk de kans om te laten horen en zien dat ze er zijn. weXist, een verbastering van 'we exist', is een nieuw initiatief dat ervoor moet zorgen dat jongeren, met behulp van kunst, leven in de brouwerij brengen in de verschillende Edese wijken.

Freek Wolff 

Door middel van muziek, film, foto en dans wordt elke wijk gebruikt als inspiratie voor een muzieknummer en videoclip. In juni begint het initiatief in Kernhem om daarna uit te rollen in andere wijken.

,,Het is de bedoeling om er echt iets tofs van te maken", aldus initiatiefnemer Tom Baltussen, stagiair bij Novae Popschool. ,,Ede heeft hele diverse wijken. Elke wijk heeft zijn karakteristieke eigenschappen en die wil ik graag samen met de deelnemers proberen te vangen. Het is dan ook een pré dat de deelnemers uit de wijk komen."

Het eerste nummer en de videoclip moeten in er in één maand op staan. Een moeilijke taak, maar zeker niet onmogelijk vindt Tom. ,,Wanneer we jongeren weten te vinden die net als wij achter het project staan, dan moet het kunnen. Vanuit Novae Popschool komt er professionele begeleiding bij en wordt er een opnamestudio geregeld. Daar zijn we heel dankbaar voor. Het is nu nog een kwestie van zo snel mogelijk veel mogelijk jongeren bereiken. Wanneer het eenmaal loopt en je creëert met elkaar een creatieve, leuke sfeer, dan kan het heel snel gaan."

Kernhem is de gekozen wijk waar het spits wordt afgebeten. De jonge wijk staat voor groei en dat is wat weXist erg aanspreekt. ,,De eerste wijk wordt gezien als aftrap. Om dat te doen in een wijk als Kernhem leek ons een mooie start."

Al vinden er met de komst van wijkcentrum Het Kernhuis activiteiten plaats, een project met de omvang van weXist is daar nieuw. ,,Het is dan ook afwachten hoe erop gereageerd wordt, maar ik ben ervan overtuigd dat wanneer het geloof ontstaat dat dit niet alleen te gekke producten oplevert, maar dat het ook een hele mooie ervaring is voor alle deelnemers, dan kan het een succes worden", aldus Baltussen.

Het initiatief is ontstaan vanuit de wens van Novae Popschool om mensen te verbinden door middel van de kracht van muziek. De popschool vindt het belangrijk om zichtbaar te zijn buiten de muren van de eigen locatie en laat dat al jaren zien door betrokken te zijn bij evenementen en activiteiten in Ede. Novae Popschool directeur Collin Leijenaar is dan ook erg blij met weXist: ,,Ik vind het geweldig om op deze manier bij te dragen aan meer muziek in Ede. Onze visie sluit naadloos aan op weXist. Muziek en creatief bezig zijn, verrijkt het leven. Vooral op sociaal vlak groeien mensen. Het legt verbanden en faciliteert ontmoetingen."

weXist is nog op zoek naar jongeren tussen de 10 en 21 jaar die graag mee willen werken aan het project. ,,Als muzikant, maar ook als danser, fotograaf, filmmaker of iets anders ben je hartstikke welkom. Iedereen die zich op een creatieve manier wil uiten en een bijdrage kan leveren, mag zich aansluiten.''

 

Deelname is gratis en aanmelden kan tot en met 1 juni. Voor meer informatie kunnen gegadigden terecht op de website: www.wexist.nl.