• Ted Walker

Jeugdbrandweer oefent het blussen van een autobrand

EDE De jeugdbrandweer van Ede oefende vrijdagavond het blussen van een autobrand. Die oefening vond plaats op de Schaapsweg in Ede, bij het oude pand van 't Guppy. 

 

Terwijl de hulpverleners in spé net klaar waren met hun inzet kregen zij het nog even te verduren. Een journalist kwam vragen stellen. Maar de jongelui bleken al prima getraind. Op een aantal voor de hand liggende vragen gaven zij antwoord. Maar toen het ging om het aantal gewonden werd er fijntjes verwezen naar de politie en lieten de jonge brandweerlieden zich niet van de wijs brengen.

 

De jeugdbrandweer van Ede werd in 1963 opgericht. 'Om discipline en belangstelling voor het brandweervak bij te brengen', zo vond de toenmalige oprichter commandant van de Velde. Die beweegredenen zijn vandaag de dag nog steeds belangrijk, maar ze zijn wel aangepast aan de huidige tijd. In eerste instantie gingen alleen jongens bij de jeugdbrandweer, maar in 2003 kwamen er ook meisjes bij.

 

Dat de jeugd daadwerkelijk geinteresseerd raakt in het vak blijkt wel uit het feit dat er daadwerkelijk brandweerlieden vanuit de jeugd doorgestroomd zijn naar de 'echte' brandweer.