• Jongeren in de raadszaal tijdens het Lokaal Jeugddebat van 2018.

    NJR

Jeugd debatteert met raad

EDE Heb jij een uitgesproken mening over Ede en ben je tussen de 15 en 25 jaar oud? Kom dan op vrijdag 21 juni naar het Lokaal Jeugddebat in Ede. Dan kun je rechtstreeks in debat met gemeenteraadsleden. En het goede nieuws is: je krijgt er ook nog eens vrij voor van school.

Mathilde van Ravensberg

Jongerenraad Ede, Astrant en gemeente Ede houden dit jeugddebat voor de tweede keer, in samenwerking met de NJR (Nationale Jeugdraad). De bedoeling is dat de jeugd van Ede met raadsleden debatteert over een drietal onderwerpen die jongeren aangaan. Dat kan zijn: veiligheid, jeugdzorg, milieu, vrije tijd of werkgelegenheid. Op het aanmeldingsformulier geven jongeren hun favoriete drie onderwerpen aan. Ümmünur Özel (19) en Kübra Bas (20) deden vorig jaar mee en zitten nu in de organisatie. De twee jonge vrouwen zijn enthousiast over de manier waarop de gemeente Ede oor heeft voor jongeren. ,,Ik vond het vet om te zien dat raadsleden echt luisteren naar je. Ze horen je argumenten aan, vragen door, weerleggen soms bepaalde punten of onderbouwen je redenatie", vertelt Özel. Bas vond het bijzonder dat jongeren en raadsleden op gelijk niveau over bepaalde onderwerpen spraken.

STEM LATEN HOREN Door middel van het jeugddebat wil de organisatie jongeren aansporen hun stem te laten horen in Ede. Voor veel jongeren is de drempel richting gemeente nogal hoog, stelt Xander van Soelen van jongerencentrum Astrant. ,,Ze denken: 'Politiek is leuk, maar wat heb ik eraan'. Het lijkt een ver-van-mijn-bed-show. Dan geef ik vaak als voorbeeld dat zonder de politiek Astrant er ook niet was geweest. Politiek kan ook rock en roll zijn. En heel concreet." Ben je iemand die vaak roept: 'Ik mis dit of dat in Ede', kom dan vooral je mening geven in het jeugddebat, vindt Van Soelen. ,,Je kunt er namelijk zelf verandering in brengen. Als heel veel mensen aangeven dat ze iets willen in Ede, moet de politiek daar iets mee."

VERTROUWEN Bas stelt dat de jeugd zelfs meer vertrouwen in de politiek krijgt als ze ziet dat initiatieven van jongeren worden gerealiseerd. ,,Merken ze dat er door de gemeente serieus wordt geluisterd, dan steken ze anderen aan in hun enthousiasme." Wat dat betreft zijn de beide dames die ook lid zijn van de Jongerenraad Ede tevreden over de houding van de gemeente. ,,De mening van de jeugd is belangrijk voor de gemeente." Ze prijzen ook jeugdwethouder Leon Meijer die volgens hen 'altijd oor heeft voor de jeugd'. Özel en Bas onderstrepen dat debatervaring niet nodig is om mee te doen aan het jeugddebat. Deelnemers krijgen op de dag zelf eerst een training in het overtuigend verwoorden van een mening. ,,Denk niet: 'wat ik zeg is dom', benadrukt Bas. ,,Het belangrijkste is dat je gelooft in jezelf", vult Özel aan. OPGEVEN Het Lokaal Jeugddebat is vrijdag 21 juni van 10.00 tot 17.00 uur in de raadszaal van Ede. Na de debattraining in de ochtend begint het debatgesprek. Na afloop is er een netwerkborrel waar ook Edese politici aanwezig zijn. Opgeven kan via: https://www.njr.nl/lokaaljeugddebatede.