• Buurtvaders EdeZuid Bouzian Hamdaoui en Fayssal Hamdaoui.

    Foto Theo Beumer

'Je moet er als buurtvaders gewoon staan'

EDE Buurtvaders in de Edese wijken Ede-Zuid en Veldhuizen hielpen de plaatselijke politie voor de tiende keer op rij om ervoor te zorgen dat de jaarwisseling rustig verloopt. Ook al waren er wel wat akkefietjes, toch kijkt Fayssal Hamdaoui met tevredenheid terug op oud en nieuw. ,,De samenwerking met de politie verliep prima. Wij gaan er mee door, je kunt er niet mee stoppen. Elke keer is er wel een beetje een chaos, je moet er als buurtvaders gewoon staan."

Jan de Boer

Tien jaar geleden gaf een aantal vaders aan dat zij niet langs de zijlijn wilden toekijken, maar zich in willen zetten voor de leefbaarheid en veiligheid in hun wijken. Primair is de functie van de buurtvaders om toezicht te houden. Verder preventie, signalen doorgeven, informeren, contact hebben met de buurt en jongeren. Ook samenwerking van en met buurtbewoners. Het gaat hen om de leefbaarheid en veiligheid in de wijk. De vaders willen dat er meer sociale contacten en een betrokkenheid onder de buurtbewoners ontstaat.

PROBLEMEN Rond tien uur ging Fayssal Hamdaoui zondagavond samen met een groep van dertien man op pad om een oogje in het zeil te houden. Op verzoek van de politie was de groep buurtvaders in Ede-Zuid iets kleiner vergeleken met de groep in de wijk Veldhuizen. ,,Van tien uur tot twee uur hebben we buiten gestaan. Voor die tijd had de politie veel werk aan problemen bij een flat. Een flat aan de Nieuwe Maanderbuurtweg was ook dit jaar weer een probleemflat. De bewoners richtten ook vuurwerk op onze groep buurtvaders. Via walkietalkie hadden we contact met de politie en kon er snel worden gehandeld."

DREIGINGEN Ook ontstond er een grote familieruzie met dreigingen en vechtpartijen. ,,Dat was net om twee uur. De politie was er. Wij zijn weg gegaan, omdat het anders voor meer agressie zou zorgen. De politie heeft het verder afgehandeld." De ervaring van de laatste jaarwisseling is volgens Hamdaoui om volgend jaar eerder aan de slag te gaan. ,,Net als in Ede-Zuid was het in de wijk Veldhuizen niet zo chaotisch als anders", weet Hamdaoui. ,,In 2007 zijn we begonnen, de politie had er eigenlijk te veel werk aan. Als buurtvaders dachten we dat we de politie best een handje konden helpen. Het meehelpen van ons is best een succes, ja. Dat zeggen de politieagenten ook. Door onze inzet is het wat rustiger geworden. Als buurtvaders kennen wij de buurt, iedereen van ons woont in de buurt. Zij kennen de mensen, dat is daarom een stuk makkelijker."

INSTANTIES De Stichting Ede Sociaal Belang (SESB) en Samenstede houden zich niet alleen bezig met buurtvaders. De twee instanties helpen jongeren om iets van hun toekomst te maken. ,,Met SESB probeer ik zoveel mogelijk contact te maken met probleemjongeren en het gesprek aan te gaan met de ouders. Vaak komen we bij elkaar. Ook om gezellig met elkaar te kaarten, maar ook om de problemen te bespreken. Op zondag organiseer ik zaalvoetbal voor de jongens."

LEUK ,,Het is niet alleen leuk", vervolgt Fayssal Hamdaoui. ,,De jongeren moeten zich ook ontwikkelen in de maatschappij. Het probleem van sommige jongeren is dat zij moeite hebben om stageplekken te vinden. Dat proberen wij voor hen te regelen. De ouders betrekken we daar ook bij. Dat lukt wel. Soms kost het een beetje moeite, omdat sommige jongens extra aandacht nodig hebben. Je moet ze op de juiste manier aanspreken en op de juiste manier met ze omgaan. Dat hebben wij er voor over."