• Bram van den Heuvel

Jan Siebelink komt na moeilijke periode met nieuwe roman

EDE Schrijver Jan Siebelink uit Ede komt binnenkort met een nieuwe roman, 'De buurjongen'. De verschijning van het nieuwe boek is niet vanzelfsprekend, want de schrijver van 'Knielen op een bed violen' heeft een heftig jaar achter de rug waarin hij kampte met mentale en fysieke ziekte. Hij vertelde openhartig over de moeilijke periode tijdens een interview met Nieuwsuur.

Na de verschijning van zijn laatste roman, 'Margje', en de verfilming van 'Knielen op een bed violen' kon Siebelink van uitputting drie maanden niets meer. De schrijver die vanaf zijn debuut in 1975 ('Nachtschade') als een bezetene had geschreven, leidde ineens een bijna vegetatief bestaan. „Ik kon echt niks en kwam nergens meer", vertelt Siebelink. Lezen van kranten en boeken, kijken naar televisie, de gang naar zijn studeerkamer; het was hem allemaal te veel. Hij sliep, hij at en hij zat op de bank in de woonkamer, samen met zijn hond Sarah.

BUURJONGEN Toch krabbelde Siebelink weer op, zo liet hij tijdens het interview met Nieuwsuur weten. In twee maanden tijd schreef hij 'De buurjongen'. Daarna ging het helaas weer mis. Hij had nog maar net het manuscript ingeleverd toen hij begin dit jaar werd getroffen door een lichte beroerte. Hij raakte verlamd aan de linkerkant van zijn lichaam en werd afgevoerd in een ambulance. Op weg naar het ziekenhuis verkeerde hij in de veronderstelling dat zijn nieuwe roman wel eens postuum zou kunnen verschijnen. „Ik dacht, als het misgaat, is het boek in ieder geval klaar."

ENERGIE Wonder boven wonder herstelde Siebelink ook hiervan. De verlamming was van tijdelijke aard. Hij is nog wel snel moe, maar heeft een deel van zijn oude energie terug en hij kijkt uit naar de publicatie van zijn nieuwe roman. Centraal in het nieuwe boek staat Henk Wielheesen, een jongen met een verstandelijke beperking. Siebelink omschrijft hem als eenvoudig van geest. En zo ziet de schrijver zichzelf ook. In zekere zin ziet Siebelink zich als een geestverwant van zijn personage.

NIEUWE ROMAN 'De buurjongen' ligt op 7 september in de winkel. Tijd om uit te rusten gunt Siebelink zichzelf niet. Hij is alweer begonnen met aantekeningen voor een nieuwe roman, zo liet hij aan Nieuwsuur weten.

Het volledige interview van Nieuwsuur met Jan Siebelink is hier te bekijken.