• eigen foto

Jagen op een lekker stukje vlees

OTTERLO De jacht, voor Bertus Brocker uit Otterlo is het een middel om een lekker stukje vlees te scoren. ,,Ik voel me niet speciaal stoer met een geweer over mijn schouder." De restauranthouder schiet iedere week een portie wild voor op de menukaart. ,,Zielig? Nee, koeien in een krappe stal zijn zielig."

Mathilde van Ravensberg

Brocker pronkt niet met zijn jachttrofeeën. Hij heeft wel een serie geweien, van reeën en edelherten, maar die hangen op een bescheiden plekje in zijn woonkamer. In zijn 'Restaurant aan het Strand' in Otterlo belandt het wild niet aan de wand, maar in de pan. ,,Ik heb een vleespassie", steekt Brocker van wal. ,,Wat ik schiet, gebruik ik in het restaurant."

Het trotse gevoel zit bij hem in het met eigen handen verwerven van het vlees. ,,Na het afschot slacht ik het wild zelf. Dat vind ik het mooiste wat er is. Voor mij is dit een vanzelfsprekendheid. Waarom zou je anders schieten?" Ter plekke snijdt hij de ingewanden eruit. Dat is afval voor de kraaien en andere aaseters.

LEKKER WARM Brocker draait zijn hand niet om voor dit soort klusjes. ,,Ik heb heel wat jagers gezien die staan te kotsen als ze het beest opensnijden. Mij deert het niks. Die ingewanden zijn heerlijk warm. Als ik ijskoude handen heb gekregen van het lange wachten in de jachthut, stop ik graag even mijn handen in de buik van het beest." Brr, 't is maar dat je het weet.

De geschoten dieren gaan vervolgens mee naar de keuken in Otterlo. Daar wordt het beest vakkundig gevild en beent hij de buit verder uit. Klein wild als fazanten, eenden, hazen en konijnen, of grofwild: reeën, edelherten, wilde zwijnen en moeflons, het komt allemaal terecht op de menukaart. Brocker gaat iedere week op stap met zijn geweer. Hij jaagt in Duitsland, waar hij gebieden ruimer bemeten vindt. ,,In Nederland zijn te veel jagers en is het kringetje nogal gesloten. Je komt er bijna niet tussen."

OERGEVOEL Jagen, het is al zo oud als de mensheid. Het geeft Brocker wel een soort 'oergevoel'. Maar dan meer omdat hij zich zo één met de natuur voelt. Hij noemt zichzelf een geboren jager. Als kleine jongen ging hij al met zijn opa mee op jacht. ,,Ik leerde alles over de windrichting en de verandering van kleur in het landschap. Ik kreeg van opa een tik hoor, als ik iets niet opmerkte."

Brocker jaagt niet omdat hij zo nodig wil knallen. ,,Het geweer bezorgt me niet een stoer gevoel. Ik ben bezig met natuurbeheer. De jager heeft respect voor de natuur. Ik schiet niet een mooie ree met een groot gewei. Een beest dat nog in de bloei van zijn leven staat. Dan ga ik liever voor een ouder dier dat zichzelf al heeft bewezen." De jacht op grofwild gaat volgens een afschotplan, het kleine wild mag in de jachtseizoenen altijd worden bejaagd.

EEN SCHOT De Otterloër legt nog graag een keer uit dat het dier niet lijdt. ,,Ik gebruik bijna altijd maar een schot. Grofwild raak ik in het hart of in de nek. Dan is het ook direct over. Klein wild krijgt een schot hagel, vanaf zo'n veertig meter is dat dodelijk. Mis ik, dan laat ik het dier verder lopen. Schieten is voor mij geen uitproberen of ik iets kan omleggen. Ik richt bewust, om iets te krijgen. Die enkele keer dat ik een tweede schot gebruik, is het alleen omdat het dier is aangeschoten maar nog niet dood."

NIET ZIELIG Brocker kan zich niet vinden in het jachtsentiment. ,,Deze beesten hebben een fijn leven gehad. Wat ik zielig vind, zijn dieren die in benauwde stallen staan. En wat ik pijnlijk vind, is het beheerplan in de Oostvaardersplassen. Daar mag niet worden geschoten, de dieren moeten maar gewoon verhongeren." Als we het dan over een kick hebben, die krijgt hij niet van de jacht, maar in het restaurant: ,,Mensen met een aversie tegen wild toch overtuigen een stukje wildbraad te proeven, dat vind ik de mooiste uitdaging."

Van schot tot bord. Niets ligt meer onder vuur dan de jacht. Van half oktober tot ongeveer half februari is het meeste wild vogelvrij. In Ede wordt op zeer uitgebreide schaal gejaagd en ieder jaar wakkert de discussie weer aan. Sentiment of noodzaak? Ede Stad publiceert de komende weken een aantal verhalen over de jacht. Voor- en tegenstanders komen aan het woord. Een uniek kijkje in de jagerswereld.