• Pauw Media

Integrale aanpak op De Goudsberg

EDE Raadslid Alexander Vos de Wael (Democratische Kiezers Ede} stelde in de Edese gemeenteraad vragen over de behandeling door de gemeente Ede van twee kwesties op recreatieterrein De Goudsberg in Lunteren. Maandag werd het behoud van de Muur van Mussert en het vertrek per 1 september van de op De Goudsberg wonende Polen besproken op het Edese gemeentehuis.

Jan de Boer

Volgens Vos de Wael is het voor de eigenaar van De Goudsberg, Roderick Zoons, lastig dat hij met twee wethouders, Weijland en Vreugdenhil, heeft te doen en dat er geen integrale aanpak is. ,,Een vitaal vakantiepark en een behoud van de Muur van Mussert zijn onlosmakelijk aan elkaar gebonden", aldus Vos de Wael. ,,Op deze manier doorgaan, levert alleen maar verliezers op. De kans is reëel dat we geen rijksmonument hebben en geen vitaal vakantiepark is en dat er een groot gapend gat op De Goudsberg gaat ontstaan."

Vos de Wael was teleurgesteld over de opstelling van wethouder Johan Weijland, dat hij zich alleen maar druk maakt over De Goudsberg om stemmen te trekken. En dat een subsidie van 25.000 euro voor de handhaving van de Muur van Mussert verloren zou gaan. Burgemeester René Verhulst zei dat op het dossier De Goudsberg afstemming is en dat het collegebeleid wordt vertolkt. ,,De eenheid is er wel degelijk. Niet elke wethouder voert een eigen koers."

Wethouder Johan Weijland was sterk verbaasd over de reactie van Vos de Wael. ,,Wij hebben een uitstekend contact met de ondernemer en zijn adviseur. Ik benadruk dat wij als college voortdurend hebben aangedrongen voor duidelijkheid bij met name de centrale overheid over de Muur als rijksmonument."

Het 'gedoe' met de officiële instanties kan volgens Ronald Busser, woordvoerder van Zoons, ten koste gaan van het behoud van de Muur van Mussert als rijksmonument. ,,Een sloopmelding hebben we. Omdat er een voorbestemming op ligt, mogen we nu nog niet slopen. De voorbestemming duurt 26 weken, half mei loopt dat af. Als er dan geen definitief besluit is genomen, zal de ondernemer gaan slopen."