• Ted Walker

'Ik probeer iedere dag positief te benaderen'

EDE Ria van der Linden is kunstenares, textielontwerper en zeefdrukker. Maar ook moeder, partner en baasje van drie poezen en één kater. Van der Linden mag wakker gemaakt worden voor verse aardbeien, zegt over zichzelf dat zij slecht is in veinzen en is graag sportief bezig in de buitenlucht. Vandaag het verhaal van een vrouw die iedere dag positief probeert te benaderen.

Ted Walker

  

Naam: Ria van der Linden

Leeftijd: 56 jaar

Woonplaats: Ede

Burgerlijke staat: Ik woon samen met Frans de Heij, onze jongste dochter Jos (15), drie poezen en een kater. Mijn twee zonen wonen al op zichzelf. Gijs (28) woont en werkt in Brussel als programmeur in de grafische vormgeving en Cas (25) woont in Rotterdam en studeert bouwkunde aan de TU Delft.

Beroep: Ik ben textielontwerper en zeefdrukker. Ik druk in opdracht op stof, dus metrages voor mode, kunst, reclame en interieur. Daarnaast maak met ik stoffen die ik met eigen ontwerpen heb bedrukt, gebruiksvoorwerpen, zoals kussens, gordijnen en tafellinnen of decoratieve objecten zoals bewaardozen en flessenkoelers.

Hobby´s: Ik ben graag sportief bezig in de buitenlucht: hardlopen,(race)fietsen. Ook tuinieren valt daar voor mij onder. Daarnaast zing ik nog in het koor Tarantella. En 's zomers ga ik op weekdagen 's ochtends zwemmen in Bennekom.

Dagblad: NRC Handelsblad, De Gelderlander en op zaterdag De Volkskrant.

Favoriet social medium: Een voorkeur heb ik niet echt, maar ik gebruik af en toe gebruik Facebook om voor mijn bedrijf Zeebra actuele berichten te plaatsen.

Prettigste moment van de dag: Het eerste kopje koffie. En het prettigste moment van de week is het zondagochtendontbijt. Samen met iedereen die op dat moment in huis is uitgebreid ontbijten, na eerst een rondje hardlopen samen met mijn partner.

 

Wat heeft u te bieden aan de samenleving? Ik probeer mooie dingen te maken.

Wat zou u graag doen, maar heeft u nog nooit gedaan?  Er zijn zeker dingen die ik graag een keer zou willen doen, zoals parachutespringen en zweefvliegen.

 

Wat boeit u in andere mensen? Mensen die me verrassen met hun gevoel voor humor of met hun relativeringsvermogen.

 

Met wie zou u een keer uit eten willen gaan? De eerste die bij me opkomt, is mijn vader. Hij is jong overleden, toen ik net twintig was geworden. Ik zou hem graag laten zien waar ik nu sta, in mijn werk maar ook met mijn gezin. Ik denk dat ik mijn idealisme, optimisme en doorzettingsvermogen van hem geërfd heb. Als het om een levend persoon gaat, denk ik aan Maryan Klomp, stichter van Wikkel en mede-oprichter van mijn bedrijf. Een wijs mens.

 

Uw levensmotto: Proberen iedere dag positief te benaderen.

Wat is uw grootste talent? Mijn gevoel voor kleur

 

Wat is uw definitie van geluk? De momenten van tevredenheid, rust en het gevoel dat alles klopt.

 

Waar geeft u los van noodzakelijke dingen het meeste geld aan uit? Eerlijk gezegd hecht ik niet zo aan geld, je hebt het inderdaad nodig. Ik koop graag dingen die ik mooi vind, een goed ontworpen kunst- of gebruiksvoorwerp. Het kan ook kleding zijn die ik  tweedehands vind en er dan wat aan verander.

 

Favoriete serie en/of favoriet tv-programma? Op dit moment is dat Zondag met Lubach

 

Zou wel eens een dag willen ruilen met? Als ik binnenkom bij een creatieve opleiding zoals een kunstacademie, zou ik zo weer terug willen, maar dan wel als docent met alle kennis en ervaring van nu.

 

Hoe zullen de meeste mensen u omschrijven? Actief, creatief en ik hoop vrolijk.

 

Favoriete vakantie? Frankrijk en dan vooral de Pyreneeën. We zijn daar meerdere keren geweest en daar is het niet toeristisch. Fietsen en wandelen in die bergen is een hele bijzondere ervaring.

 

Waar bent u slecht in? Oneerlijk zijn, veinzen.

 

Wat wilt u bereiken in de toekomst? Meer waardering voor de techniek van het zeefdrukken, en voor mijn werk.

 

Bidt u wel eens? Ik ben daar wel mee opgevoed, maar nu geef ik op een andere manier invulling aan hopen of wensen, dus niet volgens de aanwijzingen of regels van een religie.

Hoe zou u het liefst herinnerd willen worden? Als een vakvrouw die mooi werk maakte.

 

Waar kunnen ze u voor wakker maken? Verse aardbeien, liefst uit eigen tuin.

 

Favoriet eten? Er zijn veel dingen die ik lekker vind, vooruit: Chinese wortelsalade.

 

Als u het voor het zeggen had in Ede, wat zou u dan als eerste veranderen? Meer bomen in de straten. De verstening van de binnenstad en in veel woonwijken vind ik een slechte zaak. Bomen zorgen voor koelte in de zomer en het jaar door geven ze een straatbeeld gezicht en sfeer.

 

Wat zou u doen met een miljoen? Daarvan zou ik een deel aan mijn kinderen geven. Investeren in het bedrijf. Kunst kopen. En we moeten nog wel wat verbouwen. Of misschien zou ik ook wel willen verhuizen naar een plek ergens langs een rivier.

 

Wat neemt u in ieder geval mee naar een onbewoond eiland? Om toch wat gezelschap te hebben zou ik graag een kat meenemen. Zo'n onbewoond eiland zal wel rustig zijn, dus neem ik ook een notitieboek mee om alle ideeën die dan boven komen op te kunnen schrijven.

 

Wat houdt u op dit moment bezig? Letterlijk op dit moment ben ik bezig met het maken van nieuwe ontwerpen waarbij ik bezig ben met kleuronderzoek. In zeefdruk kun je heel mooi werken met transparante kleurlagen over elkaar die dan weer nieuwe kleuren opleveren. Met dat effect wil ik een serie kussens en gordijnen gaan maken. En wat me verder bezig houdt, is natuurlijk de toekomst van mijn kinderen, want ook zij kiezen niet de gemakkelijkste weg.

 

Aan wie wilt u het stokje overdragen en waarom? Het stokje wil ik overgeven aan Nima Ghaedi. Hij is zes jaar geleden gevlucht uit Iran en heeft zich in die korte tijd de Nederlandse taal accentloos eigen gemaakt. Hij is kapper en bezig met het opzetten van zijn eigen barbershop Papillon. De energie en wil om er wat van te maken die hij uitstraalt, bewonder ik.