• Ted Walker

'Ik kan niks rustig doen, alles moet snel'

EDE Tineke Thielemans is kunstenares. Maar ook echtgenote, moeder en oma. Thielemans geniet nog altijd van haar werk. Haar werk is haar hobby. In de gemeente Ede zou zij graag wat meer parken en openbaar groen willen zien. Haar lijfspreuk? 'Geef nooit op!'

Ted Walker

Leeftijd: 70+

Woonplaats: Bennekom

Burgerlijke staat: Getrouwd

Beroep: Beeldend kunstenaar

Vrijwilligerswerk: Heb ik vroeger veel gedaan. Bij Stichting Charitas van de Katholieke kerk in Bennekom bijvoorbeeld en daarna bij het IVN, het Instituut voor Natuurbeschermingseducatie. Als gids ging ik samen met kinderen van lagere scholen het bos in en vertelde hen alles over wat er te vinden is in het bos. We keken samen in de bomen en onder de takken, wat altijd boeiend, soms heel griezelig, maar ook heel erg leuk was. Ik heb ook jarenlang bij het IVN in het bestuur gezeten.

Hobby´s: Mijn werk is absoluut ook mijn hobby. Ik geniet van het bedenken en maken van nieuwe beelden. Als een idee helder is, maak ik een beeld eerst in was. Daarna werk ik het was-model bij en laat ik het in brons gieten. Elke woensdag werk ik in Druten op de bronsgieterij. Nadat het beeld in brons gegoten is, begin ik met de afwerking. Middels schuren, slijpen en patineren kom ik tot het eindresultaat. Een arbeidsintensief proces, maar ik geniet er enorm van. Verder sport en lees ik ook graag.

Drie belangrijkste apps op telefoon? WhatsApp, de Volkskrant app en WordFeud.

Prettigste moment van de dag? Dat is per dag verschillend. Als ik 's morgens ga hardlopen, kom ik vaak dezelfde mensen tegen en soms maken we een praatje. Onlangs kwam er een prachthond aan en raakte ik aan de praat met het baasje. Het leuke is dat als je dan de volgende keer die hond weer ziet, hij enthousiast reageert en hij dat laat merken. Hij herkent je en dat is grappig. De dinsdagen zitten vol prettige momenten, want dan pas ik op mijn kleinzoon Max. Ik ben dankbaar dat ik zoveel tijd met hem kan doorbrengen en het is een genot om samen met hem een dag per week een beetje kind te zijn. Woensdag is ook een heerlijke dag. Ik werk dan de hele dag bij de bronsgieterij om mijn beelden af te werken.

Wat zou u graag doen, maar heeft u nog nooit gedaan? Reizen vind ik leuk, interessant en spannend. Deze zomer ga ik samen met mijn kleinzoon en mijn dochter naar Tibet. Onze schoonzoon is er geboren en jaren later toen hij mijn dochter ontmoette is hij met haar naar Nederland gekomen. Het is een verrijking als je iemand van zo'n ander land in je familie hebt. Je gaat op een andere manier kijken naar de wereld en je kan veel leren van de manier waarop anderen leven. Mijn schoonzoon zelf kan niet met ons mee deze zomer, hij krijgt geen visum voor China. Dat ligt helaas politiek gevoelig. In die zin leer je ook waarderen hoe goed wij het hier hebben.

Met welke beroemdheid zou u een keer uit eten willen gaan? Michelle Obama, ik heb net haar boek gelezen. Een geweldige vrouw die de tijd dat ze in het Witte Huis woonde goed besteed heeft. Ze zette zich veel in voor de zorg voor militairen en hun partners en besteedde ook veel aandacht aan het voedselprobleem onder de jeugd. Ze communiceerde met bedrijven in de voedselketen om de hoeveelheid schadelijke stoffen, zoals onder meer suikers, terug te dringen.

Lijfspreuk: Geef nooit op!

Wat is uw definitie van geluk? De gezondheid en het geluk van mijn gezin.

Wat is uw slechtste gewoonte? Onrust. Ik kan niks rustig doen, alles moet snel. Zelfs traplopen doe ik met twee treden tegelijk.

Wat was tot nu toe uw leukste vakantie? (land, plek/regio, activiteit)? Onze reis naar India was heel speciaal. Er is geen land zoals India. Dat geldt natuurlijk voor meer landen, maar in India is alles extreem. De rotzooi op straat, de koeien die je overal tegenkomt, de fietsen en karretjes die werkelijk torenhoog volgeladen zijn, de plekken waar mensen wonen, soms onder een plastic zeil, maar ook de prachtige kastelen, de rijkdom, de kleurrijke cultuur, de tempels, de natuur…

Wat is uw ergste vakantie-ervaring? Heb ik niet eigenlijk. Elke ervaring is bijzonder. Ik heb gelukkig veel verschillende landen gezien, soms is het even wennen, is alles anders dan hoe je het van thuis kent, maar dat is juist ook weer spannend. En het geeft je een beter beeld van hoe de wereld als geheel in elkaar zit. Nederland, hoe wij leven, dat is maar een klein deel van deze aarde. Er is veel meer. Dat zien, daar kun je veel van leren en het levert altijd hele bijzondere ervaringen op.

Wie is uw grote voorbeeld? Mijn ouders, die waren echt geweldig. Ik was en ben blij en trots dat zij mijn ouders waren.

Zou wel eens een dag willen ruilen met? Mijn schoonzoon Kalsang. Dan kan ik voelen hoe het is om in een heel ander land te wonen en te ervaren hoe mensen dan op je reageren.

Noem één ding dat mensen waarschijnlijk nog niet van u weten? Dat ik altijd heel zenuwachtig was als ik iets in het openbaar moest doen, maar het toch deed en alsof ik dat peanuts vond. Ik herken dat ook in een kleinzoon van me. Of dat ik panisch was voor spinnen? Nu heb ik een beeld van een spin gemaakt, dat laat zien dat ik het overwonnen heb. Het kan verkeren: zei Bredero.

Als u het voor het zeggen had in de gemeente Ede, wat zou u dan als eerste veranderen? Wat meer parken en openbaar groen. Als ik in Amsterdam kom, waar onze dochter woont, dan word ik blij van al die parken en bomen die ik overal zie. Middenin de stad. In Ede hebben we veel natuur om de stad heen, maar niet in Ede zelf. Parken in de buurt is ook gezellig. Kinderen spelen er samen, je kunt er een rondje lopen en samen BBQ-en. We hebben nu een nieuwe burgemeester en ik heb het idee dat hij er echt wat van gaat maken, wie weet gaat hij ook groen toevoegen in Ede. Het lijkt me een hele positieve man.

Wat zou u doen met een miljoen? Ik zou dat inzetten om de Tibetanen te helpen.

Slotvraag: Aan wie wilt u het stokje overdragen en waarom? Jan Vosman. Hij maakt erg mooi werk. Tekeningen die vreemd, bizar, apart en bijzonder tegelijk zijn. Steeds verrassend, dat spreekt me aan.