• Ted Walker

'Ik kan niet stilzitten'

EDE Theo van de Vendel is ruiter en vestigingsmanager. Maar ook papa, vriend en liefhebber van paarden. Van de Vendel mag wakker gemaakt worden voor zijn vriendin en zijn kinderen, noemt zichzelf een optimist en vindt eten een tijdrovend, noodzakelijk kwaad. Zijn levensmotto: een dag niet gelachen is een dag niet geleefd. Vandaag het verhaal van een man die van mening is dat je alleen energie moet steken in zaken die je in de hand hebt en die van plan is 'nog wel even te blijven'.

 

Ted Walker

 

Naam: Theo van de Vendel.

Leeftijd: 36.

Woonplaats: Ederveen.

Burgerlijke staat: Samenwonend.

Beroep: Vestigingmanager bij Wasco, Ruiter.

Vrijwilligerswerk: Ik help wel eens bij eventingwedstrijden.

Hobby´s:  Hardlopen, motorcrossen, paardrijden.

Dagblad: Telegraaf.

Favoriet social medium: Instagram.

 

Prettigste moment van de dag: Wanneer ik op één van mijn paarden zit.

 

Wat heeft u te bieden aan de samenleving?  Doorgeven van mijn kennis met betrekking tot paarden en de sport. Het geeft heel veel voldoening als je leert om niet op te geven. Iets wat vandaag niet lukt kun je morgen ineens in je vingers hebben. Bij het werken met paarden leer je niet alleen doorzetten. Paarden zijn zeer gevoelige beesten. Zij spelen in op je gemoed. Net doen alsof je het goed voor hebt met het dier als iets niet lukt, is geen oplossing. Je zult dus moeten leren om echt elke keer weer met positieve en eerlijke energie te zoeken naar mogelijkheden en oplossingen. Je wordt je bewust van het feit dat actie een reactie geeft. Wat je er in stopt komt er ook uit. Dat zijn belangrijke levenslessen.

 

Wat zou u graag doen, maar heeft u nog nooit gedaan? The Badminton Horse Trials rijden. Dit is een wedstrijd die vergelijkbaar is met Wimbledon bij het tennis. Het is de zwaarste wedstrijd die je kunt bedenken, waarvoor je mentaal en fysiek echt in topvorm moet zijn.

 

Wat boeit u in mensen? Hun drijfveer.

Met wie zou u een keer uit eten willen gaan? Mark Todd, meervoudig olympisch kampioen in verschillende disciplines.

 

Uw levensmotto? Een dag niet gelachen is een dag niet geleefd. Wat ik ook belangrijk vind is dat je alleen energie moet steken in zaken die je in de hand hebt. Kun je iets niet veranderen? Maak je daar dan ook niet druk om.

 

Wat is uw grootste talent? Optimisme, relativeringsvermogen.

 

Wat is uw definitie van geluk? Als we met de hele familie op wedstrijd zijn ergens in Europa.

Waar geeft u los van noodzakelijke dingen het meeste geld aan uit? Paarden.

 

Favoriete serie en/of favoriet tv-programma? Homeland/Narcos.

 

Zou wel eens een dag willen ruilen met?  Eric Schmidt. Hij is een topman bij Google. k zou wel eens willen weten waar die man op een gewone maandag allemaal over beslist.

En wat voor system hanteert hij om alle neuzen dezelfde kant op te krijgen in dat enorme bedrijf. Dat intrigeert me. 

 

Hoe zullen de meeste mensen u omschrijven? Als een positief, vrolijk persoon.

 

Favoriete vakantie? Oostenrijk.

 

Waar bent u slecht in? Verjaardagen. Ik heb er niks mee, denk er niet aan en het kost te veel tijd. Ik kan ook gewoon niet stilzitten, dat is het hele punt.

 

Wat wilt u bereiken in de toekomst? Een mooie stal opzetten met mijn vriendin Florinoor.

 

Bidt u wel eens? Nee.

 

Hoe zou u het liefst herinnerd willen worden? Mijn eerste reactie was: ,,Geen idee, ben van plan nog wel even te blijven.'' Toch heeft deze vraag me later wel aan het denken gezet. Waarom gaf ik een korte reactie? Een vriend van mij was kerngezond. Een jonge vent in de kracht van zijn leven. Hij kreeg een bacterie in zijn lichaam en is overleden. Je kunt jong en gezond zijn maar dat zegt niets. Ik heb toen besloten mij daar niet druk over te maken. Een gevleugelde uitspraak van mijn vader onderstreept mijn besluit met een dikke stift. ,,Een mens lijdt het meest onder het lijden dat hij vreest.'' En daar pas ik voor.

 

Waar kunnen ze u voor wakker maken? Voor mijn vriendin, kinderen en paarden.

 

Favoriet eten? Boerenkool met worst. Een lekkere en snelle hap. Eten is een noodzakelijk kwaad. Het kost tijd en vertraagt. Uit eten gaan we eigenlijk nooit. Wachten op een gerecht duurt me echt te lang.

 

Als u het voor het zeggen had in de gemeente Ede, wat zou u dan als eerste veranderen? Sorry geen idee. Ben best tevreden.

 

Wat zou u doen met een miljoen? Investeren in de stal.

 

Wat neemt u in ieder geval mee naar een onbewoond eiland? Mijn vriendin en kinderen.

Neemt u geen paarden mee? Nee, er zijn daar toch geen wedstrijden.

 

Wat houdt u op dit moment bezig? Onze pasgeboren zoon. Een prachtig ventje. En blij dat het een jongetje is geworden. We hadden namelijk, vraag me niet waarom, alleen maar jongensnamen bedacht. Toen mijn vriendin lag te bevallen dacht ik ineens: 'dat zou wat zijn, als er nu ineens een meisje geboren wordt.' Ik keek naar hoe zij aan het knokken was om ons kindje het levenlicht te schenken en dacht: 'misschien is het nu niet het moment om daarover te beginnen.'  

 

Aan wie wilt u het stokje overdragen en waarom? Aan Eva Hovenkamp. Een sprintster en onnoemelijk harde werker die ook op de Olympische Spelen in Rio de Rio de Janeiro was. Ik ben benieuwd naar haar verhaal.