• Ted Walker

'Ik hecht mij snel aan mensen'

EDE René Verhulst. Hij is burgemeester, sporter en vrijwilliger. Maar ook partner, vader en liefhebber van mosselen en vis van de grill. Verhulst is slecht in afscheid nemen, gaat later naar bed dan gepland en wordt gelukkig van het leveren van een bijdrage aan de maatschappij. Vandaag het verhaal van een man die houdt van een stevig ontbijt en die wel eens een dag van beroep zou willen ruilen met een wijkagent.

Ted Walker

 

Naam:. René Verhulst.

Leeftijd:.56.

Woonplaats: Ede.

Burgerlijke staat: Geregistreerd partnerschap.

Beroep: Burgemeester.

Vrijwilligerswerk: In onderwijs, natuurbeheer, kerk en sport.

Hobby´s:  Hardlopen, fietsen, schrijven en Bob Evers serie.

Dagblad: Volkskrant, Gelderlander, Financieel Dagblad.

Favoriet social medium: Facebook.

 

Prettigste moment van de dag: De ochtend. Ik ben een echt ochtendmens. Mooi om tijdens een stevig ontbijt het dagelijks leven weer op gang te zien komen. Ik zou het liefst ook met een echt Engels ontbijt beginnen. Worst, uitgebakken spek, roerei. Lekker hoor!

 

Betekent dit dat u 's avonds op tijd naar bed gaat? Dat streven is er wel. (lachend) Maar meestal wordt het toch wel een uur of half twaalf. Gisterenavond had ik dat nog. Ik wilde toch nog even dat ene kastje in elkaar zetten. Dan is het maar klaar. Overigens ging dat aardig goed. Ik hoefde maar één keer opnieuw te beginnen omdat de gaatjes in dat ene plankje toch aan de andere kant moesten.

 

Wat heeft u te bieden aan de samenleving? René Verhulst.

 

Wat zou u graag doen, maar heeft u nog nooit gedaan? Een rondreis door Amerika maken zoals Geert Mak in zijn boek Reizen zonder John en die reis beschrijven.

 

Wat boeit u in andere mensen? Alles.

 

Met wie zou u een keer uit eten willen gaan? Paul Verhoeven.

Uw levensmotto: Wie goed doet, goed ontmoet. Het kost zo weinig moeite om iemand te helpen, iets vriendelijks te zeggen, een ander te motiveren. Ik kies ervoor om open te staan en niet om rond te lopen, niet op of om te kijken en mijn eigen gang te gaan. En dat krijg ik vaak ook weer terug op bepaalde momenten. Overigens is dat niet het doel van mijn levenswijze. Maar zo werkt meestal wel.

 

U zegt 'meestal'. Bent u teleurgesteld al u geïnvesteerd heeft en er komt niets terug? Nee zeker niet. Dat gebeurt, dat weet je. En soms trekken mensen zich ook nergens iets van aan. Als ik dan voor mezelf weet dat ik voldoende geprobeerd heb om iemand te helpen of te bereiken dan heb ik daar vrede mee.

 

Wat is uw grootste talent: Mijn inzet.

 

Kunt u dit antwoord nader toelichten? Door de jaren heen heb ik vaak mensen horen vertellen dat zij iets gerealiseerd hadden. Terwijl daar in werkelijkheid een heel team omheen stond. Het ligt niet in mijn aard om te zeggen dat ik als wethouder onderwijs in Utrecht 'dit en dat' gerealiseerd heb. En het is in de werkelijkheid ook niet zo. Daarom heb ik 'mijn inzet' benoemd. Daarmee wil ik de motor van de organisatie zijn. Ik vind het overigens nog wel grappig om te vertellen dat ik onlangs een testje met een Belg deed waaruit kwam dat ik een 'meetrekker' ben. ,,Dat is je talent'', zei hij. ,,Je kunt mensen met je mee krijgen.''

 

Wat is uw definitie van geluk: Dat je omgeving en ik zelf mij prettig voel door bij te dragen aan de samenleving.

 

Waar geeft u los van noodzakelijke dingen het meeste geld aan uit? Aan fietsen.

 

Favorieteserie en/of tv-programma? Narcos, the Americans, the Bridge, Sherlock ensportprogramma's.

Zou wel eens een dag willen ruilen met? De wijkagent. De veelzijdigheid van het vak boeit me. De wijkagent krijgt veel op zijn bordje en speelt een hele belangrijke rol in een gemeente. Hij of zij hoort en ziet veel. Een wijkagent kan in veel gevallen erger voorkomen. Als je ziet wat mensen elkaar soms kunnen aandoen bij een burenruzie bijvoorbeeld. Met één goede wijkagent bent je al een heel eind.

 

Hoe zullen de meeste mensen u omschrijven? Ik hoop als vriendelijk en toegankelijk en ook daadkrachtig.

 

Favoriete vakantie (land, plek, activiteit)? Frankrijk, Atlantische kust, zwemmen en lezen.

 

Waar bent u slecht in? Afscheid nemen van mensen. Ik hecht mij heel snel aan mensen, niet zozeer aan dingen.

 

Nu heeft u onlangs van veel mensen afscheid genomen toen u vanuit Goes naar Ede vertrok. Hoe is u dat vergaan? Daar heb ik het echt wel moeilijk mee gehad. Mensen met wie ik fietste of hard liep of waar ik anderszins een band mee opgebouwd heb. Lastig om die achter te laten. Het huis in Goes maakt me niet uit. We hebben hier ook een huis. Vier muren en een dak. Het is dus ook geen heimwee of zo. Ik verbaasde me er onlangs juist over dat ik me al zo thuis voel. In Ede, in ons nieuwe huis. Maar die mensen, die zitten nog in Goes.  

 

Wat wilt u bereiken in de toekomst? Doorgaan zoals nu.

 

Hoe zou u het liefst herinnerd willen worden? Als René Verhulst met al zijn kanten.

 

Waar kunnen ze u voor wakker maken? Voor een stevig ontbijt.

 

Favoriet eten? Mosselen en vis van de gril.

 

Als u het voor het zeggen had in gemeente Ede, wat zou u dan als eerste veranderen? De bescheidenheid van Ede. De inwoners van Ede zijn veel te bescheiden. Er is in Ede zoveel om trots op te zijn. Maar ook welzijn, de natuur en cultuur, verder uitdragen.

 

Wat zou u doen met een miljoen? Ik zou de helft uitgeven door de kinderen te helpen met huisvesting en een authentiek huisje in Normandië of Bretagne te kopen. Over de andere helft zou ik gaan nadenken over een goede besteding.

 

Wat neemt u in ieder geval mee naar een onbewoond eiland? Een goede aansteker en een hengel.

 

Wat houdt u op dit moment bezig (privé en/of werk? Verhuizing, opruimen van spullen, mijn moeder en het inwerken.

Aan wie wilt u het stokje overdragen en waarom? Aan Jan Siebelink. Omdat het mij intrigeert dat hij op zijn leeftijd nog zoveel inzet pleegt. Daarnaast ben ik onder de indruk van hem geraakt doordat hij in een boek iets over zijn vader schreef dat voor mij zeer herkenbaar was. Ik ben benieuwd naar zijn antwoorden in deze rubriek.