• Ted Walker

'Ik deins er niet voor terug om zaken te benoemen'

Naam: Ronald Busser

Leeftijd: 49 jaar

Woonplaats: Ede

Burgerlijke staat: Samenwonend

Beroep: Pr en media-adviseur/woordvoerder

Vrijwilligerswerk: Lid geweest van Junior Kamer Ede en Ronde Tafel Ede

Hobby´s: Ik ga graag uit eten, maar thuis koken voor vrienden vind ik ook gezellig. Uit eten is makkelijker natuurlijk, maar thuis kom je toch beter toe aan een goed gesprek. Die behoefte is er met een zekere regelmaat. Elkaar spreken, ontspannen en energie op doen. Ik maak daar bewust tijd voor. Hetzelfde geldt voor wandelen op de Hoge Veluwe. Soms alleen, om na te denken of juist om mijn hoofd leeg te maken. Maar ook graag met het gezin. Het zijn momenten van kwaliteit.

Dagblad: Nu.nl en Telegraaf.nl

Favoriete sociale media: LinkedIn

Prettigste moment van de dag: Avondeten

Wat heeft u te bieden aan de samenleving? Ik durf mij te mengen in discussies en op te komen voor een gezamenlijk belang. Ik deins er niet voor terug om zaken te benoemen. Dat is mijn werk en dat mag van mij verwacht worden. Wat voor mij wel van belang is, is dat ik dat niet ten koste van alles en iedereen doe. Ik ben een professional en ook daar mag iets van verwacht worden. Onnodig kwetsen, slaan om het slaan, dat is niet mijn houding. Ik moet wel hetzelfde gevoel hebben als degene die ik bijsta. Een belang vertegenwoordigen waar ik helemaal niet achter sta, zou ik niet kunnen en niet willen.

En gaat u door ten koste van alles? Nee, dat niet. Er zit altijd een menselijk belang in zaken. Ten koste van mensen door gaan, vind ik niet kunnen.

Wat zou u graag doen, maar heeft u nog nooit gedaan? Het nieuwjaarsconcert in Wenen bijwonen. Ik heb al veel mogen doen en zien en ik heb geen 'mega bucketlist' ofzo. Maar ieder jaar als ik het nieuwjaarsconcert zie denk ik: daar moet ik een keer bij geweest zijn. Of ik een romanticus ben? Nee, ja, nou, misschien in die zin wel ja. Nee, eigenlijk helemaal niet…Maar dat concert in Wenen lijkt me toch echt leuk.

Met wie zou u een keer uit eten willen gaan? Met vrienden. Dat mag ik graag doen en geniet ik iedere keer weer van.

Wat zouden oud-klasgenoten op een reünie over u zeggen? Brutaal en voorop willen lopen.

Is dat dan echt brutaal of had u flair? Ja, dat is denk ik een beter woord. Passie, dat woord hoort er ook bij. Ik heb altijd wel een mening gehad eigenlijk. En ook een richtingsgevoel. Zo van: als we die kant op gaan dan gaan we goed. Richting bepalen, kiezen en de ingeslagen weg volgen. En daarbij een brede blik houden om zo nodig bij te sturen. De mogelijkheden die ik voel ontstaan tijdens een casus, de reacties van degene(n) die ik bij sta, het gevoel van oplossingen dat langzaam ontstaat en het doel behalen. Het zijn dat soort momenten die mij een blij mens maken en energie geven. Hieraan vooraf kunnen momenten van piekeren gaan. Ik wil een zaak zo goed mogelijk begeleiden en liever achteraf niet hoeven denken dat ik mogelijkheden gemist heb. Ik kan dus lang nadenken over hoe ik een zaak zal aanvliegen, of bijsturen, wellicht even een paar meter terug en een andere weg kiezen. Fouten maak ik liever niet. Natuurlijk gebeurt dat wel. Dat kan mij echt bezig houden, het raakt me. Maar uiteindelijk zorgt dat er ook voor dat ik achteraf weet dat ik goed heb nagedacht en alle mogelijkheden heb bekeken. En dat is fijn want dat zorgt ervoor dat er geen twijfel hoeft te ontstaan in mijn hoofd.

Uw levensmotto: Enjoy life! Tja, wat moet je zeggen als mensen naar je levensmotto vragen. Ik heb een prachtig gezin. Ik ben eerder getrouwd geweest en heb met mijn huidige vriendin nog een dochter mogen krijgen. En ik had al twee prachtige dochters. Dus wat wil je nog meer. Die meiden kunnen goed opschieten met elkaar. Grote wensen zijn er ook gewoon niet. Behalve het nieuwjaarsconcert in wenen? Hahaha, ja ik moest toch iets antwoorden. Weet je wat die kaarten kosten en hoe lang de wachtlijst is?

Waar geeft u los van noodzakelijke dingen het meeste geld aan uit? Uit eten. En ik mag graag de barbecue aansteken. Op de barbecue ligt dan een goed stuk vlees of vis en we drinken er een mooi glas wijn bij. Wat voor mij belangrijk is, is de kwaliteit van een dergelijk moment. Het hoeft niet duur. Er hoeven geen stapels vlees te liggen. Liever één mooi stuk vlees wat de kwaliteit van het moment, met mijn gezin of met vrienden, onderstreept en ondersteunt. En dat zijn dus ook de momenten die ik afscherm. Dan ben ik er niet voor de buitenwereld.

Met wie zou u wel eens een dag willen ruilen? Met onze kat. De hele dag doen waar jezelf zin in hebt. Als ik de kat bij ons thuis zie liggen denk ik wel eens bij mezelf: jij hebt wel zo'n makkelijk leven. Dat enorme onbezorgde lijkt mij best een keer prettig.

Favoriete vakantiebestemming? Schiermonnikoog. We gaan in ieder geval één keer per jaar naar het eiland. Ik kom daar al vanaf mijn 12e en merk dat ik daar mijn hoofd echt helemaal leeg kan maken. Het is ernstig prettig dat je daar uren kan wandelen zonder dat je iemand tegenkomt. Dat heb ik af en toe echt nodig. Er zijn momenten dat ik 's avonds in de auto zit, terugrijdend van een klant die ik bij sta in een heftige zaak, dat ik denk: ik rijd nu door naar Schiermonnikoog. Als ik zoiets voel, weet ik dat het tijd is om weer even ontspanning te zoeken. En dan ga ik dus wandelen op de Veluwe of ik ga bijvoorbeeld naar de sauna.

Waar bent u slecht in? Op tijd naar huis gaan als het gezellig is.

Wat wilt u bereiken in de toekomst? Ik ben nu een tevreden mens, het is niet zo dat ik een gigantische droom heb waar ik naartoe aan het werken ben.

Bidt u wel eens? Niet meer. Vroeger wel mee opgevoed, vanaf mijn 10e is dat vervaagd. Maar het heeft mij wel gevormd.

Waar kunnen ze u voor wakker maken? Potje Monopoly. Daar kan ik redelijk fel in zijn, ik 'móet dan ook winnen (lachend). Dat gaat zo ver dat ik een keer verloren heb van een maat, dat kan wel 20 jaar geleden zijn, maar daar gaat een keer revanche op komen. Wie dat is? Hahaha dat hou ik voor me… Wat mijn tactiek is? Straten kopen, volbouwen en laat ze dan maar op mijn straatje komen.

Favoriet eten? Italiaans. We gaan met een zekere regelmaat eten bij Sole d'Italia aan de Molenstraat in Ede. Ik houd er dan van om echte Italiaanse gerechten te eten. Dus geen pizza. De eigenaar kent ons inmiddels. Het gaat al bijna zover dat de wijn die ik lekker vind op tafel staat voordat we zitten. Heerlijk een dergelijk sfeertje.

Als u het voor het zeggen had in (gemeente) Ede, wat zou u dan als eerste veranderen? Meer inzetten op het belang van de inwoners van Ede. Daarnaast, economisch gezien, de focus op de ontwikkeling van Universiteit Wageningen. Door hun groei kan en moet Ede mee doen. Dat gebeurt al wel, maar zou best nog meer kunnen.

Wat zou u doen met een miljoen? Zou een dikke vakantie boeken en dan eens rustig na gaan denken wat met de rest van het geld te doen.

Wat neemt u in ieder geval mee naar een onbewoond eiland? Mijn gezin.

Wat houdt u op dit moment bezig (privé'en/of werk)? Door de diversiteit in mijn werk kan ik mij druk maken over veel verschillende dingen.