• Ted Walker

'Ik ben wat allergisch voor bureaucratie'

EDE Bert Alkemade is vader, grootvader en echtgenoot, maar ook trainer, management adviseur en webontwikkelaar. Alkemade vindt succesverhalen interessant om hoe de weg naar dat succes verlopen is. Anderen noemen Alkemade zowel vriendelijk als eigenwijs, maar hij kan ook soms uit zijn slof schieten. Vandaag het verhaal van een man die 's nachts wakker gemaakt mag worden voor alles waarvoor een ander vindt dat het nodig is om hem wakker te maken.

Ted Walker

 

Naam:  Bert Alkemade

Leeftijd: 61

Woonplaats:  Ede

Burgerlijke staat: Gehuwd

Beroep:  Ik hou me als zelfstandige bezig met creativiteit en interactie tussen mensen via trainingen, workshops en internet-kennisplatforms. Ik heb ooit bedrijfskunde gestudeerd

 

Vrijwilligerswerk: Buurtcomité Zeeheldenbuurt en bestuurslid van een fonds voor het steunen van een organisatie voor straatkinderen in Kenia

 

Hobby´s: Tuinieren, tekenen, gedichten maken, fietsen, schaatsen en squashen.

Dagblad:   Volkskrant online en weekendeditie.

Favoriet social medium:  Persoonlijk gesprek.

Prettigste moment van de dag:  's Avonds onder het genot van een drankje en een muziekje napraten over de dag.

Wat heeft u te bieden aan de samenleving?  Mijn tijd en energie.

Wat zou u graag doen, maar heeft u nog nooit gedaan? Ik geloof niet dat er veel is, dat ik graag wil doen, wat ik niet op de een of andere manier al gedaan heb. Maar het kan altijd wel beter.

Wat boeit u in andere mensen? De worsteling om iets van het leven te maken. Succesverhalen zijn interessant maar niet vanwege het succes maar om hoe de weg daar naartoe is verlopen.

Met wie zou u een keer uit eten willen gaan? Met de regiegroep Ede-West/Ede Centrum van twee jaar geleden en dan alsnog worden betaald door de gemeente als waardering voor het werk dat we toen hebben gedaan.

Uw levensmotto: Creativiteit begint bij het stellen van de vraag en het loslaten van het antwoord. We lopen te vaak met antwoorden rond in plaats van met vragen.

Wat is uw grootste talent? Structuur geven en tegelijk de beperking van elke structuur zien.

Wat is uw definitie van geluk? De vaardigheid om tevreden te zijn met datgene wat het leven je biedt en te kunnen genieten van wat er wel is, zonder daarbij de uitdaging te verliezen om er iets beters van te maken.

Waar geeft u los van noodzakelijke dingen het meeste geld aan uit? Er zijn eigenlijk weinig dingen echt noodzakelijk als je ooit een half jaar hebt gereisd met alleen rugzak.

Favoriete serie en/of favoriet tv-programma? Ik krijg graag samen met mijn vrouw Phantasy series, momenteel Lost Girl.

Zou wel eens een dag willen ruilen met? Ik heb niet het gevoel dat ik met iemand zou willen ruilen. Dat lijkt me voor niemand een goed idee. Mijn vrouw zou er bijvoorbeeld niet aan moeten denken.

Hoe zullen de meeste mensen u omschrijven? Zowel vriendelijk als eigenwijs, kan ook soms uit zijn slof schieten.

Favoriete vakantie? Tanzania, Zanzibar, strand en snorkelen.

Waar bent u slecht in? Rustig blijven als iemand onzin loopt te verkopen en bijvoorbeeld alleen de regeltjes blijft herhalen en niet kijkt naar het doel en grotere geheel. Ik ben wat allergisch voor bureaucratie.

Wat wilt u bereiken in de toekomst? Helpen om orde te scheppen in de informatiechaos met nieuwe methodes. Goede organisatie van mijn eigen buurt die bijdraagt aan het woonplezier in de buurt.

Bidt u wel eens? Dat zou ik zo niet noemen, maar bidden, meditatie, reflectie heeft wat mij betreft eenzelfde basis. Het is je hoofd met je hart verbinden. Dat is volgens mij waar het eigenlijk om gaat als je het goede wilt doen.

Is dat voor u hetzelfde als de hemel en de aarde? Ja, het is de wisselwerking tussen gevoel en verstand.

Hoe zou u het liefst herinnerd willen worden? Ik hoef niet zozeer herinnerd te worden, zolang ik zelf maar het gevoel heb iets uitgemaakt te hebben voor mensen om me heen.

  

Favoriet eten? Groenten-curry met chapatis. Zelf leren maken in Kenia.

Als u het voor het zeggen had in, wat zou u dan als eerste veranderen? Van de buurten zelfstandige eenheden maken met eigen budget en verantwoordelijkheid. De gemeentelijke overheid is wat mij betreft te groot geworden om goed aan te voelen wat er in buurten nodig is.

 

Dit punt lijkt u te raken. Dit punt raakt mij het meest naast mijn werk en mijn gezin. Het beeld dat ontstaat is dat de gemeente haar inwoners onvoldoende serieus neemt.

Wat zou u doen met een miljoen? Lijkt me niet erg waarschijnlijk dat ik in zo'n positie kom. Als ik rijk had willen worden, had ik bij een multinational moeten gaan werken. Mocht het per ongeluk wel gebeuren dan zal het grootste deel wel gaan naar het steunen van ontwikkelingsgerichte projecten. Doe ik eigenlijk nu ook als bestuurslid van het fonds voor straatkinderen in Kenia.

Wat neemt u in ieder geval mee naar een onbewoond eiland? Mijn tekenspullen. Mijn vrouw wil overigens ook graag mee. Lijkt me ook een goed plan.

Wat houdt u op dit moment bezig? De samenwerking met andere zelfstandigen in het bedrijf Cooperative Knowledge om nieuwe methodes van kennisorganisatie en kennisdelen te ontwikkelen. Binnen de buurt zijn we met een heel mooi mozaïekproject bezig. Bewoners hebben inmiddels meer dan 80 steptegels gemozaïekt die nu in de trottoirs liggen. Er hangt een mozaïekkunstwerk aan het Eigen Gebouw en we zijn bezig met een nieuwe kunstwerk op basis van verhalen uit de buurt .Privé zijn we kort geleden voor de eerste keer grootouders geworden. Ook weer een zeer bijzondere ervaring.

Aan wie wilt u het stokje overdragen en waarom? Aan Ria van de Linden van Zeebra Zeefdruk. Zij ontwerpt en maakt prachtige handbedrukte textielproducten. Ik heb grote bewondering voor mensen zoals zij die met kunst en vakmanschap als zelfstandige het hoofd boven water weten te houden. Ik denk dat veel mensen dat onvoldoende waarderen in de jacht naar koopjes en massaproducten.