• Het ontwerp van een tweede muur in een reflectietuin.

    Freek Wolff

Idee voor reflectietuin bij Muur van Mussert

LUNTEREN Een reflectietuin naast de beruchte Muur van Mussert op De Goudsberg aan de Hessenweg in Lunteren. Met dat idee kwam Roel During vrijdag tijdens de afronding van het Goudsbergproject.

Freek Wolff

De onderzoeker aan de Wageningen UR legde een optie op tafel om de verwaarloosde Muur van Mussert een meer zichtbare plek te geven, met toevoeging van een duiding om een meerwaarde te realiseren. De muur is een overblijfsel van de NSB die hier voor de oorlog in de jaren dertig toogdagen hield, waar duizenden Nederlanders luisterden naar de demagogische hagespraken van Anton Mussert. De gemeente Ede wil de muur graag behouden, maar weet nog niet hoe hier vorm aan gegeven kan worden.

REFLECTIETUIN Vanwege die behoefte gebruikte During een wetenschapswinkelproject en liet hij studenten er met een frisse blik naar kijken. ,,Zij kwamen met het idee van een reflectietuin die je tegenover de muur plaatst, om het contrast te tonen van de joden in de concentratiekampen en het verraad van de NSB'er. De nieuwe muur gaat er dan veel interessanter uitzien en is deels transparant, met daarbij een vijver."

Het idee is dat met behulp van crowdfunding mensen anoniem een bijdrage kunnen leveren aan de tuin. Dat kan betekenis krijgen voor afhechting van personen die familie in de kampen hadden en personen die NSB'ers als voorvaderen hadden. ,,Binnen veel gezinnen wordt nog veel geworsteld met het NSB-verleden. Zij slepen een enorm negatieve erfenis met zich mee en kunnen zo een kleine bijdrage leveren aan het ontstaan van zo'n reflectietuin. Op die manier is een stukje afhechting van een zwarte bladzijde uit het verleden mogelijk. Dit vereist wel een stuk liberaal denken om het ermee eens te zijn", aldus During.

VERRASSEND Roderik Zoons (eigenaar van recreatiepark De Goudsberg, waar de muur staat) vond de presentatie van het idee mooi om te zien. ,,Ik vond het verrassend dat buitenlandse studenten met zo'n plan komen, terwijl ze eigenlijk niks van de geschiedenis in Lunteren weten en alleen maar over de Tweede Wereldoorlog hebben gelezen. Ze kijken zonder vooroordeel en met een hele frisse blik. Zelf ben ik hier opgegroeid en ken ik het terrein als geen ander."

Zoons vindt het idee mooi, maar voor hem is het nu een commercieel terrein. ,,Als je er een park van zou maken om bij zo'n muur na te denken en te reflecteren, zou ik erover na moeten denken hoe je daar geld mee kunt verdienen. Dat zal vermoedelijk een moeilijk verhaal worden. De tekeningen die ik gezien heb, zijn niet te combineren met wat ik nu doe. Dat is iets totaal anders."

De optie om een plechtige locatie creëren van en bij de muur, los van het park, sluit hij niet uit. ,,Maar dat hangt af van hoe dat er dan uit zou zien. Formeel is nog niemand bij mij geweest om daarover te praten."

OPENHEID De eigenaar van de Goudsberg verklaart dat 'als iedereen er iets mee wil' de gemeente en initiatiefnemers bij hem zullen moeten komen. Vooralsnog vindt Zoons dat de openheid en de communicatie hierover wel iets beter zou kunnen. ,,Iedereen kan daar hele mooie plannen voor maken, maar uiteindelijk zullen ze daarmee toch een keer bij mij moeten komen. Ik sta daar wel open voor, maar ik ben ook ondernemer..."