• Hans Nieuwenburg met zijn dochters bij een pannenkoekenboerderij

    Ted Walker

'Hoogste toppen bestaan alleen maar bij gratie van diepste dalen'

EDE Hans Nieuwenburg is ondernemer, tekstschrijver en sportspreker. Maar ook vriend, vader en levensgenieter. Nieuwenburg leeft niet voor niets. Hij wil een bouwsteen zijn, vindt dat het glas half vol is en kijkt niet naar achteren. Zijn levensmotto? ,,De hoogste toppen bestaan alleen maar bij de gratie van de diepste dalen." Vandaag in op de man/vrouw af het verhaal van een oud-olympische sporter, manager van de Nederlandse waterpolomannen en persvoorlichter van de huidige olympische sporters.

 

Ted Walker

  

Naam: Hans Nieuwenburg

 

Leeftijd: 48

 

Woonplaats: Ede

 

Burgerlijke staat: Verliefd. En ik heb drie dochters

 

Beroep: Ondernemer, tekstschrijver, sportspreker, levensgenieter. Ik geef steeds vaker presentaties en lezingen bij bedrijven en organisaties, waar ik - aan de hand van de 5 olympische ringen - de metaforen van de topsport en mijn eigen ervaringen probeer te vertalen naar het dagelijks werk. Mensen, teams en organisaties inspireren om samen beter te gaan presteren; het is leuk om te merken dat dat steeds vaker lukt.

 

Vrijwilligerswerk: Polar Bears

 

Hobby´s: Waterpolo, sport, lezen

 

Dagblad: De Gelderlander

 

Wat heeft u te bieden aan de samenleving? Een beetje positiviteit. Een mooi voorbeeld is mijn eerste trainer. De man had weinig kennis van de sport zelf. We gingen als jonge jochies met z'n allen naar een uitwedstrijd in zijn rode busje. Onderweg 'moonen'. Met de blote kont tegen het raam van de bus. Ik had lol en voelde me goed over mezelf en de sport. Deze man heeft mij zoveel plezier gegeven in die sport. Hij is feitelijk nog een van de belangrijkste bouwstenen in mijn carrière. Goud! En dat is wat ik ook wil zijn voor mensen om mij heen, jong en oud.

 

Wat zou u graag doen, maar heeft u nog nooit gedaan? Ik heb geen bucketlist, word al blij van kleine dingen.

 

Wat boeit u in andere mensen? Hun levensverhaal. Wat ze bezighoudt, wat ze raakt of waar ze blij van worden.

 

Wat zouden oud-klasgenoten op een reünie over u zeggen? Die Hans kun je er goed bij hebben.

 

Uw levensmotto: De hoogste toppen bestaan alleen maar bij de gratie van de diepste dalen. Beter presteren doe je door op te staan na een val. Dat kan zijn het verliezen van een wedstrijd, het missen van een groot toernooi, het niet geselecteerd worden voor een team of letterlijk nadat je vol op het asfalt terecht bent gekomen. Opstaan, kijken wat er verbeterd kan worden, herstellen en vooruitkijken. Het zijn die zaken die de climax van winnen alleen maar groter maken. Een van de mooiste voorbeelden uit de recente geschiedenis is voor mij wielrenster Annemiek van Vleuten. Ik was er bij als persvoorlichter toen zij een enorme val maakte tijdens de olympische wegwedstrijd van Rio. Dat was echt ernstig, zij had gewoon dood kunnen zijn. Het was in het begin de vraag of ze ooit weer zou kunnen sporten. Maar ze stond weer op. En haar reactie in de pers? Ze baalde ervan dat ze geen goud had gewonnen, dat wel natuurlijk. Maar vervolgens keek zij naar positieve aspecten en benoemde ze dat zij hoopte een inspiratiebron te kunnen zijn voor mensen die tegenslag ervaren en talenten om door te zetten. Opstaan, uit alles iets positiefs halen en vooruitkijken. Een maand later won zij de Ronde van België…Een prachtig voorbeeld.''

 

Wat is uw grootste talent: Dat ik mensen kan raken/inspireren met - geschreven of gesproken - woorden. Althans, dat hoop ik.

 

Wat is uw definitie van geluk: Je droom volgen en onderweg vooral niet vergeten te genieten.

 

Waar geeft u los van noodzakelijke dingen het meeste geld aan uit? Concerten, cabaret, boeken en leuke dingen doen.

 

Favoriete serie en/of favoriet tv-programma? Sluipschutters, Toren C. Maar kijk zelden tv.

 

Zou wel eens een dag willen ruilen met? Paskal Jakobsen van Blof tijdens Concert at Sea.

 

Hoe zullen de meeste mensen u omschrijven? Leuke vent, mag een onsje minder.

 

Favoriete vakantie? Noordwijk aan Zee, Zeeuwse Kust, Barcelona.

 

Waar bent u slecht in? Opruimen, structuur aanbrengen. Ik ben ietwat chaotisch, zegt men.

 

Wat wilt u bereiken in de toekomst? Ik zou het heel mooi vinden als de Nederlandse waterpolomannen en -vrouwen een gouden medaille op de Olympische Spelen winnen en daar probeer ik een steentje aan bij te dragen. Hetzelfde geldt voor een landstitel voor de mannen en vrouwen van Polar Bears. Daarnaast vind ik het mooi om talenten van (Jong) Oranje en Polar Bears te helpen zich te ontwikkelen en de Olympische Spelen te halen. Dat is toch het hoogste van het hoogste wat je in de sport kunt bereiken. Ik ben er trots op dat ik zelf twee keer mee heb gedaan en wil die ervaring graag delen met nieuwe generaties.

 

Hoe zou u het liefst herinnerd willen worden? Als een fijn mens.

 

Waar kunnen ze u voor wakker maken? Liever niet.

 

Favoriet eten? Ik lust veel, maar tapas vind ik lekker en gezellig. Bier en spareribs met vrienden ook.

 

Als u het voor het zeggen had in de gemeente Ede, wat zou u dan als eerste veranderen? Veel meer aandacht en waardering voor sport. Trots zijn op Edese topsportclubs en -prestaties, die omarmen en waarderen als visitekaartje voor de gemeente en als bron van inspiratie voor de jeugd die daardoor ook aan sport gaat doen. Sport kan een grote bijdrage leveren aan het oplossen van maatschappelijke en sociale problemen. De waarde van sportverenigingen is veel groter dan men denkt. Dat zou - ook financieel - veel meer gewaardeerd moeten worden.

 

Wat zou u doen met een miljoen? M'n hypotheek aflossen en de rest aan Polar Bears geven.

 

Wat neemt u in ieder geval mee naar een onbewoond eiland? M'n laptop en een WiFi-mast.

 

Aan wie wilt u het stokje van 'Op de man/ vrouw af' doorgeven en waarom? Floranne van den Ham. Zij is een talentvol advocate. Eerst was ze een talentvol waterpoloster van Polar Bears, maar zij is uiteindelijk een andere weg ingeslagen en heeft haar talent op een ander vlak ontwikkeld. Nu speelt ze gewoon lekker voor de lol bij Polar Bears en richt ze zich op haar andere carrière. Zo kan het ook. Je kunt ook 'goud' winnen of de Olympische Spelen halen in een andere tak van sport of het bedrijfsleven…