• Ted Walker
  • Ted Walker
  • Ted Walker

Hoofdweg Ederveen tijdelijk afgesloten door gaslek

EDERVEEN Bij graafwerkzaamheden in Ederveen is maandagmorgen een gaslek ontstaan. Een transportbuis met een doorsnede van 16 centimeter werd geraakt. De brandweer van Ederveen en van Ede gingen rond 10.50 uur ter plaatse en startten de procedure voor Ongevallen met Gevaarlijke Stoffen (OGS) op. Daarbij werd de hoofdweg tussen de Nieuweweg en de Schoolstraat door de eveneens aanwezige politie afgesloten, in verband met de flinke hoeveelheid gas die vrij kwam. 

In de directe omgeving van het lek was sprake van explosiegevaar. ,,Daarom lopen er ook brandweermensen continu te meten', zegt de Officier van Dienst (OvD) van de brandweer uit Ede. ,,De pilonnen rondom het lek markeren een gebied waar het mengsel van lucht en zuurstof nog 10 procent van de explosiegrens is verwijderd. Naast dat de brandweer buiten metingen blijft verrichten doen we dat ook in een naastgelegen pand. Vooralsnog heerst daar geen gevaar.''

Nu is het aan Netwerkbeheerder Liander om het gat te dichten. Om dat te bereiken graaft men een aantal gaten om een goed gedeelte van de geraakte buis op te sporen. Dan wordt deze door gezaagd om vervolgens een stop in de buis te plaatsen. Op dat moment is het gevaar geweken en kan de medewerker van het gasbedrijf rustig en veilig de schade herstellen.

Omrijden in Ederveen is mogelijk. Maar grote, zware vrachtwagens kunnen dat beter vermijden.