• Jorien Timmers met een tekening over haar activiteiten. ,,Hier word ik blij van. -

    Freek Wolff

'Hier wil ik voor vechten'

LUNTEREN Filmpjes van de try-out tour door Europa, laten zien dat Jorien Timmers (28) vorig jaar grote groepen kinderen kon boeien met haar (muzikale) presentaties over het wereldwijde plasticprobleem. In augustus dit jaar gaat de 'Eco Bus America' rijden door Zuid-Amerika. Maar eerst moet ze een zeilboot vinden om de Atlantische Oceaan over te varen.

Freek Wolff

De avontuurlijk ingestelde Lunterse werkt nu - na haar studie psychologie - als gezinscoach in Amsterdam, maar Timmers weet dat ze deze zomer haar ideële project echt uit wil voeren. Want tien jaar geleden verbleef ze in een gastgezin een jaar in Chili. Hier leerde ze over Zuid-Amerika, plus de Spaanse taal. ,,Toen ik nog heel klein was, wilde ik al goede dingen doen voor de wereld. Na die Chileense ervaring, kwam dat idealisme weer naar boven. Na mijn studie kwam het idee naar boven om een project met een bus te doen, want dan heb je meteen je 'huis' bij je. Het moest in elk geval iets milieuvriendelijks worden."

PLASTIC Na haar studie, een half jaar werken en bezinning bij haar zus in Spanje vertrok Timmers als backpacker naar Zuid-Amerika voor oriëntatie. ,,Al snel viel me toen het plasticprobleem op. Ik zat in een bus en zag een keurige man in Buenos Aires zomaar zijn plastic afval uit het raam de natuur in gooien. Dat vond ik heel heftig en frustrerend. Er is blijkbaar weinig bewustzijn."

Vervolgens groeide haar idee uit tot een presentatie van film, workshop en muziek maken. Hiermee ging ze de basisscholen langs. Die betaalden haar drie euro per kind voor de moeite. Tegelijk zag ze veel meer milieukwesties. Ze leerde ook om haar irritatie en boosheid om te zetten in een passie om er iets aan te doen. ,,Het helpt ook dat je ziet dat er tegenwoordig steeds meer aandacht voor is."

De Lunterse zag natuurlijk ook hoe de pientere Bojan Slat met zijn aanpak de plastic soep in de oceaan te lijf gaat. ,,Hij is heel technisch bezig. Hoewel je moet samenwerken, wil ik het graag op mijn eigen manier doen. In Zuid-Amerika, omdat ik daar Spaans kan spreken." De Argentijn Guijjermo is een vriend van TImmers die haar al veel heeft geholpen.

VECHTEN Timmers is niet geïnteresseerd in een arbeidscarrière, want ze voelde tijdens de try-out dat haar project écht datgene is wat ze wil doen. ,,Hier word ik blij van. Waar ik voor wil vechten. En je ziet meteen het resultaat. Ik merk dat je mensen overtuigt, meer dan dat het op grootschalige manier wordt verkondigd." Daarom hoeft ze niet de politiek in. Meedraaien met een organisatie die via lespakketten de scholen bedienen, kon haar niet overtuigen om zich aan te sluiten. ,,Nu haal ik er meer voldoening uit, doordat ik het zelf aanpak."

Timmers hoopt snel een zeilboot te vinden die haar naar Zuid-Amerika kan brengen. Bovendien heeft ze nog geen bus waarmee ze aan haar reis kan beginnen. ,,Die wil ik heel graag 'groen' laten rijden. Alle ideeën zijn langsgekomen, maar hier ben ik nog niet helemaal uit. Want overal zitten haken en ogen aan." De suggestie paard en wagen neemt ze mee in haar overwegingen.