• Freek Wolff

Het oog op koe en varken bij Galerie Zuid

HARSKAMP Het duo Kila en Babsie opende met een smeuïg Harsboutergedicht de tentoonstelling 'Boerderijdieren in de kunst' in Galerie Zuid in Harskamp. Guus Kuit legt uit wat er tot en met 9 april te zien is van negen exposanten.

Freek Wolff

Het winterse weer geeft de tuin aan de Molenweg 109 een wat troosteloos karakter. Desondanks springen veel artistieke voorwerpen in het oog. Binnen snort de kachel en klinkt stemmige klassieke muziek. Alles is te koop, ook de curiosa, boeken en cd's. ,,Je moet tegenwoordig meer bieden om mensen te trekken. Sommige bezoekers snuffelen hier uren rond." Kuit zegt dat elke kunstenaar vrij was om het thema te interpreteren. Dus hoewel het draait om boerderijdieren, is de variatie groot. Twee kunstenaars doen jaarlijks mee, zoals Luuk Scholten en de Rotterdamse Els Bleijenberg.

,,Els maakt keramiek en haar werk valt op door een nauwkeurige manier van afwerken met glazuur. Ze maakt dieren waar karakter in zit, met menselijke emotie." De galeriehouder loopt naar de houtsnedes en olieverfwerken van Scholten (82) uit Doorn. De stijl is impressionistisch, waarbij de typische lijntjes en de bijzondere kleurencombinaties opvallen. ,,Ook hij maakte speciaal werk voor de tentoonstelling. Luuk heeft een heel eigen stijl. Je ziet dat hij veel in het rivierenland is en altijd bezig is met de seizoenen. Toch zie je in zijn winterse werk de lente doorsijpelen, omdat hij minder op heeft met de korte, donkere dagen. Het is heel ambachtelijk werk, dat snijden in hout."

De jongste deelnemer is Krista Verwoerd uit Zwolle. Zij maakt monotypes, eenmalige drukken, waarna ze hier en daar inschildert. ,,Ze heeft een hele vlotte hand van tekenen. Het ziet er misschien wat kinderlijk uit, maar daar is het toch te geraffineerd voor." De vormen zijn heel krachtig en eenvoudig. Een snuit van een varken komt heel dichtbij. Hanneke Bruijnjé uit Baarn is een andere keramiste. Haar werk is eenvoudig van vorm en heeft fraai glazuur met rijke tinten. ,,Af en toe detailleert ze het heel erg." Kuit wijst op de kuif van een vogel, waarvoor ze bijna een soort luciferhoutjes maakte van klei.

,,Je moet die er één voor één op plaatsen." In een vitrine is keramiek te zien van een boer en boerin, van wie het lichaam vermengd is met dat van eenden. Zo zitten aan de voeten Delftsblauwe klompjes en hebben de hoofden geen mond, maar eendebekken. Ans van der Zweef uit Renkum maakt kleuretsen, een druktechniek met behulp van zink. De varkens die ze creëert kijken je vrolijk lachend aan. ,,Haar werk is wat nostalgisch van sfeer."

Marian Brouwer uit Drenthe maakt ambachtelijke olieverfschilderijen en besteedt veel aandacht aan de stofuitdrukking. De boeren tafereeltjes zien er zeer realistisch uit. ,,Ze geeft impressies van de dieren en legt accent op de lichtval." De lijsten zijn met zorg uitgekozen. Kuit maakt zelf etsen met een droge naald. Hij toont een serie die 'Op eigen benen' heet. ,,Dat zijn jonge dieren die op eigen benen staan en waarbij op de achtergrond de ouder aanwezig is en een oogje in het zeil houdt. Zo kunnen ze de grote wereld in stappen."

Kalfjes, biggetjes en lammetjes staan dus op de voorgrond. ,,Ik verkocht er één aan een mevrouw van wie de kinderen net het huis uit gingen. Zij vond het leuk om mee te geven dat ze er toch nog voor hen wil zijn." Tini van Gijtenbeek uit Ede dook nog verder in de nostalgie en haar schilderijen tonen het boerenleven van vroeger, met een waterput, een schaapherder en een ganzenhoeder. ,,Het gaat haar vooral om de sfeer. Je ziet hier de kwaststrepen beter." De laatste is Dinie de Zeeuw, die werkt met olieverf en acryl.

,,Het doet wat klassiek aan, maar ze geeft er toch een hedendaagse tint aan." Zo maakte ze twee werken op underlayment (hout), met een grofhouten lijst eromheen. Op een cupcake zit een muisje stil, terwijl de schaduw een schranzend beestje laat zien. Kuit vindt een forse koe er goed uit knallen, vanwege de abstracte, felgekleurde achtergrond. ,,In een groene wei krijg je een heel ander beeld." Een meer abstract werk van haar hand met paarden doet spookachtig aan.

BEELDENTUIN 's Zomers is er een beeldentuin en geeft Kuit etsdemonstraties. Voor aan de straat kunnen bezoekers dan picknicken en een boek lezen. In het biedhokje van de mini-veiling kan men een bod doen op kunstwerken. De expositie is tot en met zaterdag 9 april vrij te bezichtigen. Meer informatie: www.galeriezuid.nl.