• Archief BDUmedia

Herdenking en luchtlandingen op Ginkelse Heide

EDE De traditionele herdenking en luchtlandingen op de Ginkelse Heide vinden op zaterdag 22 september van 9.30 tot 16.30 uur plaats in Ede. De 11 Luchtmobiele Brigade zorgt ervoor dat para's uit verschillende NAVO landen naar Nederland komen voor de Airborne. De landen oefenen samen in de dagen ervoor. Dit jaar komen de militairen uit Nederland, Engeland, Duitsland, Frankrijk, Amerika, België en Polen. Ook de vliegtuigen, de Herculessen, komen uit verschillende landen.

,,De Airborne Luchtlanding is niet een 'gewoon' evenement," schrijft de gemeente Ede. ,,Het hart van het evenement is nog altijd de herdenking om 11.15 uur. Een indrukwekkende plechtigheid waar het muisstil is tijdens de 1 minuut stilte. Alleen het ruisen van de bomen is hoorbaar. Duizenden toeschouwers uit binnen- en buitenland houden hun adem in en herdenken samen met de circa 20 veteranen van toen en de veteranen van nu, de gebeurtenissen uit 1944. De herdenking eindigt met het prachtige Highland Cathedral, gespeeld door een Massed Pipes en Drums Band."

VERKEERSMAATREGELEN In verband met de herdenking is de N224 de hele dag van 6.00 tot 18.00 uur afgesloten voor doorgaand verkeer. 

Video: Gemeente Ede