• De Heidebrouwerij
  • De Heidebrouwerij

Heidebrouwerij Ede groeit uit zijn jasje

EDE De Heidebrouwerij in Ede groeit uit zijn jasje. De Edese streekbiertjes staan inmiddels in ruim zevenhonderd winkels in de schappen en het is nog maar de vraag of de productie in Ede kan blijven. Wie het geesteskindje van brouwer Gerrit Hammink nog wil zien, doet er goed aan tijdens de World Food Day op zaterdag 14 oktober naar de brouwerij op het voormalige Mauritskazerneterrein te gaan.

Mathilde van Ravensberg

Het verhaal van Edenaar Hammink en de brouwerij is net een spannend jongensboek. Hoewel hij sinds 2015 officieel geen eigenaar meer is van de Heidebrouwerij, mag de oprichting van deze succesformule wel op zijn conto worden geschreven. Hammink brouwde al tientallen jaren als hobby, altijd naast zijn werk in de automatisering. Hij volgde studies op het gebied van bierbrouwen, werd landelijk bierkeurmeester en twee keer Nederlands kampioen bierbrouwen. Eigenlijk heeft hij al in 1996 goud in handen: het recept voor Veluws Heidebier.

Dit brouwsel, met een vleugje Veluwse heidehoning, fabriceerde hij experimenteel, op kleine schaal, met behulp van brouwerijen in het zuiden van het land. Al langere tijd koesterde hij de wens een eigen brouwerij te starten, maar hoe? Tot zich eind 2011 plotseling een unieke kans voordeed: defensie liet een volledig uitgeruste keuken na op de voormalige Mauritskazerne. Met de nodige stimulans van de gemeente Ede, die zich inmiddels ontwikkelde als foodstad, ziet Hammink in 2012 zijn droom in vervulling gaan: de Veluwse Heidebrouwerij. 

VERVOERING Hammink is een liefhebber, een vakman. Naast de topper met de zoete honingsmaak, ontwikkelde hij in de loop van de jaren diverse nieuwe recepten. ,,Speciaal bier als dat van ons proef je, pils drink je", zei Hammink al eens over zijn producten die duidelijk niet zijn gemaakt om in één teug achterover te slaan. Als vakidioot gaat hij helemaal op in het brouwen, zo ver, dat hij bijna ten onder lijkt te gaan aan zijn succes. Hij heeft moeite om de brouwerij zakelijk op de rails te houden.

Het prachtige concept lijkt te wankelen totdat eind 2015 een investeerder van buitenaf orde op zaken stelt. Het woord 'Veluwse' wordt van de naam afgeschaafd en voortaan gaat het bedrijf door het leven als Heidebrouwerij. Hammink krijgt steun bij de zakelijke bedrijfsvoering en het team van de brouwerij wordt breder opgezet. Er wordt echter niets veranderd aan de ambachtelijkheid en het pure vakmanschap. Een rondleiding door de brouwerij is dan ook bijna een kijkje in de ziel van de brouwer. We mochten al eens eerder meelopen met Gerrit Hammink en hij neemt je werkelijk mee in zijn vervoering. Iedere stap van het brouwproces beschrijft hij met passie.

AFZETPLEKKEN Het vaste assortiment van de Heidebrouwerij bestaat inmiddels uit acht bieren; van de lichte Eef pils tot het super zware Edelhert Donker. De vraag naar bier uit Ede is zo groot dat het niet eens meer lukt om alles op het kazerneterrein te produceren. Er wordt uitgeweken naar andere locaties, zo vertelt Jody Grutterink, woordvoerder van de Heidebrouwerij. ,,Het is zelfs zo dat al veel andere brouwerijen de weg naar Ede hebben gevonden met de vraag of wij hun bieren willen brouwen. Zoals het er nu uitziet zullen we in 2020 meer dan 500.000 liter bier produceren. De doelstelling is minimaal 1 miljoen liter in 2025."

Ze noemt nog meer klinkende cijfers: de bieren uit Ede behoren al in zevenhonderd zaken tot het vaste assortiment. Momenteel zijn er gesprekken met een landelijke retailketen, waardoor het aantal afzetplekken volgend jaar mogelijk verdubbelt. De plannen zijn ambitieus en of deze gaan passen op de huidige locatie, is de vraag. Grutterink meldt dat de kans bestaat dat ze op het voormalige kazerneterrein gehuisvest blijven, maar dat ook andere gemeenten geïnteresseerd zijn in een brouwerij binnen hun grenzen."

 

STREEKPRODUCT Zodra er een vaste locatie is gevonden, worden er meer activiteiten rondom de brouwerij opgestart. ,,Denk daarbij aan een distilleerderij of een slager die onze bieren (als grondstof) gebruikt. Nu verzorgen we al veel workshops bierbrouwen en proeverijen, dat gaan we uitbreiden met bijvoorbeeld bier-smaak workshops. Onze brouwmeester Ton Schamp is ook zytholoog, een bierkenner die precies weet welk bier past bij bepaalde gerechten." 

Bier uit Ede wordt dus niet alleen gedronken, het wordt ook al langer als ingrediënt gebruikt. Zo verwerkt een slager uit Arnhem het Tripel bier in een paté. En bij verschillende restaurants wordt donker bier gebruikt bij de bereiding van sauzen. Naast groots en vooruitstrevend, houdt de Heidebrouwerij gelukkig ook aandacht voor het kleine lokale. Zo wordt een streekproduct wel heel letterlijk met deze bijzondere optie: Mensen in of rondom Ede kunnen recepten aanleveren voor proefbrouwsels die de Heidebrouwerij vervolgens gaat brouwen. Wie een recept heeft, mag dat zeker zaterdag tijdens de World Food Day inleveren bij de Heidebrouwerij.

Kijk hier voor het complete programma van World Food Day.