• Het Harskampse team dat zich de hele dag inspande.

    Freek Wolff
  • De presentatie van Defensie en Nena.

    Freek Wolff
  • Klaar voor de optocht. Er kwamen 1100 inwoners kijken aan het begin van de avond.

    Freek Wolff

Harskamp voorlopig eerste bij wedstrijd Omroep Gelderland

HARSKAMP Met een hoge score van 3962 punten liet Harskamp de plaatsen Miste en Meteren vér achter zich. Woensdag deed het dorp een flinke gooi naar de titel 'Mooiste plaats van Gelderland', een zomers evenement waarvoor Omroep Gelderland vijftien plaatsen in de provincie bezoekt.

Freek Wolff

Welke plaats wordt de opvolger van Geesteren (in 2017) en mag zich een jaar lang 'Mooiste plaats van Gelderland' noemen? Dat is de vraag die centraal staat in het tv- en radioprogramma Zomer in Gelderland. Angelique Krüger reist ook dit jaar met haar crew door Gelderland en was woensdag neergestreken in Harskamp. Er was een grote luchtballon opgeblazen en er werden kleine ballonnen de lucht in gelaten.

Aan het begin van de avond was de presentatie van de inspanningen overdag in een live-uitzending, waarbij 1100 inwoners aanwezig waren om dat mee te maken en om het team aan te moedigen. Een oranje uitgedoste groep van tien Harskampers had zich namelijk enorm ingezet, onder leiding van coach Anja van der Loo. ,,Ze zijn toppers. Ze hebben keihard gewerkt." Op de vraag of vrouwen betere leiders zijn, antwoordde de Harskampse richting Krüger: ,,Natuurlijk, geen twijfel mogelijk". Anja spant zich - ook bij andere evenementen - graag in voor haar dorp, om de slogan 'Harskamp leeft' eer aan te doen. ,,Hard werken, teamspirit, gezelligheid en iedereen is betrokken en enthousiast", liet ze weten.

De aanwezigheid van Defensie stond vooral centraal bij de presentatie van de Harskampers in een toneelachtig decor, want de invloed van het schietterrein is merkbaar in het dorp. Omdat een clip van de Duitse zangeres Nena op het defensieterrein is opgenomen en de invloed van de familie Kröller Müller op Harskamp groot was, kwamen ook deze thema's in beeld. Erik Mackay (directeur van het Tegelmuseum) deed een en ander uit de doeken over de geschiedenis. ,,Hélène was een pittige tante."

Het team voerde opdrachten uit om duizend euro te verdienen voor het zelfgekozen goede doel: de speeltuinvereniging. Ze moesten in korte tijd een kabouterpak, een opgezette vlinder (uit de Passiflorahoeve) en een gewei van een edelhert op de kop tikken. Dat lukte behoorlijk goed, waarna de resultaten vanuit een jeep werden getoond.

Tijdens een behoorlijk lange parade lieten Harskampers zien wat ze in huis hebben, waarbij vele verenigingen en stichtingen hun beste beentje voor hadden gezet. ,,De parade was traditioneel van opzet, maar erg goed", aldus de jury, gepositioneerd op een soort troon. Hij bleek vooral onder de indruk van de Star Sisters, de dansgroep, de reddingshonden en de bandweer. ,,De hand die ik van een brandweerman kreeg, was nog steviger dan die van Trump."

Op een groot scherm kwamen interviews in beeld die gedaan waren met Otterloërs. Deze gaven de speelse rivaliteit tussen de buurdorpen weer. ,,Ze hebben prachtige bloembakken langs de weg in Harskamp", zei een dame complimenteus. ,,Harskampers brengen het vuilnis naar Wekerom en de overleden mensen naar Otterlo. Dus ze hebben eigenlijk niks", zei een ander denigrerend, maar wel met een lach.

Een sportief spel werd uitgevochten tussen twee mannen uit Harskamp en Wezep, waarbij de eerste na een flinke strijd aan het langste eind trok. Kassa! Krüger had een gesprek met een jonge Harskamper die werkzaam is als helikopterpiloot. De komende dagen moet Harskamp afwachten hoe de concurrerende plaatsen het doen en of ze meer punten bijeen sprokkelen voor de eer van de Gelderse titel 'Mooiste dorp van Gelderland'. Dat zijn: Varssel, Beemte Broekland, Heerewaarden, Heteren, Vuren, Bekveld, Appeltern, Noordijk, Stokkum, Wezep, Zieuwent en Oosterhout. Hier geldt de zelfde opzet als in Harskamp.

Overdag was het een gezellige drukte op het plein in Harskamp langs de Otterloseweg, waar ook live-radio werd gemaakt met presentator Eric van den Berg. Inwoners schoven bij hem aan voor een leuk verhaal.

Video: Freek Wolff