• Gerjan Crebolder

Harskamp viert voor het eerst de bevrijding

HARSKAMP Nog nooit vierde het dorp Harskamp de bevrijding na de Tweede Wereldoorlog. Maar nu gaat dat toch eindelijk gebeuren en wel op zaterdag 22 april. Voor de organisatie tekent Dorpshuis De Spil aan de Molenweg. ,,In ons dorp was jaren het Evenementencomité actief, maar dat is gestopt. De Spil heeft het stokje overgenomen en het is de bedoeling, dat wij veel meer activiteiten op poten gaan zitten. Als eerste gaan we de bevrijding vieren,'' aldus voorzitter Klarens van Kruistum.

Wim Mulder

De eerste editie van het Bevrijdingsfeest, dat niet in de laatste plaats als promotie van het dorp is bedoeld, is nog redelijk kleinschalig. Maar als deze een succes wordt hoopt Van Kruistum in de toekomst ook Ede en de andere buitendorpen er bij te kunnen betrekken. De Spil is op 22 april het hart van het evenement. Op het programma dat om 11.00 uur begint staan onder meer een grote verzamelbeurs waar liefhebbers van militaria hun hart kunnen ophalen, een static show van oude militaire voertuigen, rondritten, activiteiten voor de kinderen en een defilé. Tot besluit is er 's avonds in De Spil een gezellig feest, waarbij het duo Toos en Dik voor de muziek zorgt.

Van Kruistum is nu al tevreden over het aantal aanmeldingen voor het festijn. ,,Er zijn er genoeg binnen om er een mooie dag van te maken. Als er nog liefhebbers zijn die mee willen doen, dan kan dat. Laten ze maar contact met ons opnemen.''

DE GROENE HAZEN Dankzij de medewerking en de inzet van `De Groene Hazen Harskamp', een club van liefhebbers van voertuigen van minimaal 25 jaar oud, kan het publiek genieten van oude militaire voertuigen. Op de static show bij De Spil kunnen bezoekers die van dichtbij bekijken en een praatje maken met de eigenaren, die er vaak zelf voor hebben zorggedragen voor de restauratie hebben zorggedragen.

Een in het oog springend onderdeel van de feestdag is de optocht van de oude voertuigen, die voor 17.00 uur gepland staat. Het oudste voertuig zal de stoet openen, waarna de andere op volgorde van leeftijd voorbij zullen komen. Muzikale medewerking verleent het plaatselijke muziekkorps Excelsior en het Vrijwillig Muziek- en Tamboerkorps van de Verbindingsdienst onder leiding van dirigent en kapelmeester Roger Ritzen. Dit korps oefent na het vertrek uit Ede en na wat omzwervingen nu trouwens wekelijks in Harskamp. Ook zullen zo goed als zeker doedelzakblazers acte de présence geven.

DEFILÉ Hoogtepunt van de optocht is het defilé dat afgenomen zal worden ter hoogte van de brandweerkazerne aan de Dorpsstraat. Daarbij zullen militaire en burgerlijke hoogwaardigheidsbekleders aanwezig zijn.

Tot besluit van de eerste feestelijke herdenking van de bevrijding van Harskamp, die op 17 april 1945 plaatsvond, kan er nagepraat worden in De Spil. Toos en Dik die tegenwoordig ook één keer per maand in dorpshuis De Spil draaien staan garant voor de muzikale inbreng. Die zal voornamelijk bestaan uit bekende nummers uit de jaren zeventig, tachtig en negentig van de vorige eeuw. Voorzitter Van Kruistum verwacht dat dit een mooie afsluiting van een even mooie dag zal worden.