Hans Goedkoop: 'sloop Muur van Mussert mag niet doorgaan'

LUNTEREN Als het aan historicus Hans Goedkoop ligt, gaat de sloop van de Muur van Mussert in Lunteren niet door. Hij pleit samen met andere historici, museumdirecteuren en schrijvers voor het behoud van dit stukje erfgoed, zo is te lezen op de website van Andere Tijden van NTR en de VPRO.

„De Muur van Mussert is de herinnering aan een donkere tijd die nadrukkelijk deel uitmaakt van onze geschiedenis", schreven zij in een brandbrief aan minister Van Engelshoven van cultureel erfgoed.

Zolang de muur geen monument is, houdt feitelijk niets de campingbeheerder tegen om de muur te slopen. Daarom zag een klein dertigtal historici, onder wie Hans Goedkoop, zich gedwongen om een brandbrief te sturen naar Den Haag. Volgens Andere Tijden zeggen ze daar zich nu ook in te willen zetten voor het behoud van de historische plek.

MUUR De Muur van Mussert, een monumentaal bakstenen gebouw, werd door de NSB in 1936 gebouwd op de Goudsberg te Lunteren en was tot in de Tweede Wereldoorlog het toneel van de massabijeenkomsten van de nationaalsocialistische beweging, waar onder meer NSB-leider Anton Mussert zijn 'hagespraken' hield. Onlangs deed de eigenaar van Recreatiecentrum De Goudsberg een sloopmelding. Hij wil 'De Muur' slopen, om zo ruimte te creëren voor modernisering van zijn vakantiepark.